Pogibija fudbalera

Objavljen posljednji snimak Emiliana Sale i telefonski razgovor pilota: "Čuo sam neki bum"

  • Izvor: Index.hr
  • 21.09.2022.22:37

BBC je ekskluzivno objavio šokantne snimke telefonskih razgovora koji su prethodili padu aviona u kojem je 21. januara 2019. godine poginuo fudbaler Emiliano Sala, ali i posljednji snimak na kojem je fudbaler bio živ.

Argentinac je u januaru te godine dogovorio transfer iz Nantesa u Cardiff City vrijedan 15 milijuna funti, a na putu prema novom klubu srušio se mali avion kojim je letio.

U malom Piper Malibuu bili su samo Sala i pilot David Ibbotson. Nakon što je avion nestao s radara, nađen je nekoliko sedmica kasnije na dnu Engleskoga kanala. U njemu je bio tijelo fudbalera, dok tijelo pilota nikad nije pronađeno.

Istraga je pokazala da je pilot po lošem vremenu izgubio kontrolu nad letjelicom na 1.500 metara visine te se pri brzini od 424 kilometra na sat zabio u morsku površinu. U Salinom tijelu je obdukcijom utvrđena visok nivo ugljičnog monoksida, odnosno trovanje njime.

Pilot rekao da avion nije u dobrom stanju

Na snimkama koje je BBC dobio vidi se Sala kako prolazi sigurnosnu kontrolu u avio luci u Nantesu, na snimkama razgovora može se čuti kako Ibbotson prijatelju izražava sumnju u sigurnost aviona s kojim je stigao u Nantes po Salu.

"Poslali su me po nekog fudbalera od dvadesetak miliona funti u ovom sumnjivom avionu. Na pola kanala prema Francuskoj sam čuo neki "bum". Provjerio sam sve instrumente, avion je i dalje normalno letio, ali sam bio zabrinut. Na dnu aviona vidio sam neku maglicu koja je, činilo mi se, ulazila iz prednjeg dijela u kabinu", rekao je Ibbotson i nastavio:

"Kad sam sletio, shvatio sam da lijeva pedala uopšte ne radi. Mislim da se ovaj avion mora hitno vratiti u hangar. Inače ne nosim prsluk za spašavanje, ali ću ga nositi uoči sljedećeg leta. Možda je ovo zadnji put da pričaš sa mnom, ha, ha".

Ibbotson je djelovao puno opuštenije od Sale koji je razgovarao s prijateljem dok je avion rulao po pisti i pripremao se za polijetanje. U Salinom glasu može se čuti da ga je iskreno strah.

Cardiff je igraču nudio komercijalni let, ali ga je Sala odbio

"Stari, strah me je. Avion izgleda kao da će se raspasti svakog trenutka. Ne znam hoće li me iko tražiti ako se srušimo jer čisto sumnjam da će me naći", rekao je Sala u zadnjoj komunikaciji s bilo kime prije nego što je avion pao.

Cardiff je kasnije objavio da je ponudio Sali normalni, komercijalni let preko Pariza, ali da je fudbaler ponudu odbio jer je želio više vremena za oproštaj s igračima i ljudima u Nantesu. Menadžer Willie McKay, koji je dogovorio transfer, potom je dogovorio čarter-let preko pilota Davida Hendersona.

On nije mogao odraditi let pa je kontaktirao Ibbotsona i zamolio da on preveze Salu do Walesa. Naknadno je utvrđeno da Ibbotson uopšte nije imao dozvolu za upravljanje avionom po mraku, a jedina osoba osuđena u čitavom slučaju bio je upravo Henderson. On je dobio 18 mjeseci zatvora zbog ugrožavanja bezbjednosti vazdušnog saobraćaja i dogovaranja leta bez potrebnih dozvola, prenio je Index.

Tagovi: