ATV

Egipatski fudbaler

Salah objavom o kraljici Elizabeti izazvao bijes i žestoke reakcije fanova u Egiptu

  • Извор: Кликс
  • 20.09.2022. 22:40

Egipatski reprezentativac i napadač Liverpula Mohamed Salah jedan je mnogih od poznatih sportista koji su odali počast preminuloj britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj, ali poruka na Instagramu izazvala je mnoštvo negodovanja u njegovoj domovini.

Egipćani su Elizabeti Drugoj zamjerali agresiju i okupaciju Velike Britanije, Francuske i Izraela 1956. zbog kontrole Sueckog kanala.

Suecki kanal je sagrađen je 1859. godine, a 1882. dionice Sueckog kanala kupili su Britanci. Tek 1922. vratio se u posjed Egiptu, koji je stekao nezavisnost nakon pada Osmanskog Carstva.

Ipak, britanska kontrola zadržala se i u narednim decenijama, nakon čega je Suecki kanal nacionalizovan 1956. i zbog čega je izbio rat u kojem su Egipćani izašli kao pobjednici.

"Građani Velike Britanije i cijelog svijeta odaju počast i posljednji se put opraštaju od njezinog veličanstva kraljice Elizabete II, obilježavajući njezinu ostavštinu i odanu službu. Moje su misli s kraljevskom porodicom na ovaj istorijski i emotivni dan'', napisao je između ostalog Salah, a brojni egipatski fanovi negativno su reagovali na njegov post kojim se definitivno nije proslavio u svojoj zemlji.

"Šta je tebi?", "Pročitaj šta je učinila Arapima i njenu priču prije nego što ovako nešto objaviš", "Pitaj djeda šta je radila, pa onda objavi ovu fotografiju", "Slušaj, Mo, podržavam te od 2014. i nastaviću te podržavati jer ti utjelovljuješ san koji je nekada bio moj i san mnogih od nas Egipćana. I znam da vam je rečeno da to napravite, da objavite, ali ne možemo opravdati činjenicu da je ona bila ta koja je pokrenula trostruku agresiju 1956. godine", neki su od komentara na Instagramu ispod Salahove objave.

Salah ove sezone baš kao i Liverpul igra ispod očekivanja i postigao je samo četiri gola u devet utakmica u svim takmičenjima. 

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм