Predsjednik Fudbalskog saveza Srpske

Zeljković: Borac cilja evropski iskorak, Dodiku najveće zasluge

 • Извор: АТВ
 • 25.05.2023. 00:13

Fudbaleri banjalučkog Borca izborili su, četvrtu sezonu u nizu, izlazak na evropsku scenu.

U Platonovoj ulici zadovoljni su ostvarenim, a rad banjalučkog kluba pomno je pratio i Vico Zeljković, prvi čovjek Fudbalskog saveza Republike Srpske. 

Nakon finalne utakmice Kupa Republike Srpske, Zeljković se osvrnuo na trenutno stanje u FK Borac sa kojim je, kako kaže, upoznat od strane novog rukovodstva. 

"FK Borac je najveći klub Republike Srpske. U prethodnom periodu svjedočili smo brojnim zluradim komentarima na račun pomoći od strane institucija, ali moramo biti svjesni da na sličan ili gotovo isti način funkcionišu brojni klubovi u regionu. FK Borac je, to je činjenica, na svom istorijskom maksimumu što se tiče rezultata. Četvrti sezonu u nizu izboren je nastup na evropskoj sceni i to se nikada nije desilo od osnivanja kluba.", priča Zeljković. 

Na tome, kaže Zeljković, klub ne treba da se zaustavi.Ipak, svjestan je da svaki naredni korak na evropskoj sceni diktiraju finansije.

"FK Borac treba da bude pravi ambasador Republike Srpske i da ono što smo imali sa Novakom Đokovićem i tenisom sedam dana, da cijela Evropa priča o nama, treba da se napravi i sa FK Borac. Klub treba da igra grupnu fazu evropskih takmičenja i da bude pravi reprezent Republike Srpske. Naravno za to su potrebna finansijska sredstva. Upoznat sam sa radom kluba i znam da Borcu treba oko 6 miliona KM da bi ostvario te uspjehe i da bi mogao da igra ozbiljnu ulogu u Premijer ligi i da dođe do grupne faze Konferencijske lige. 

Da li je to moguće ostvariti? To je na ljudima koji vode klub. Imao sam, uoči finala Kupa Republike Srpske, sastanak sa ljudima iz Borca i Laktaša. Rukovodstvo banjalučkog kluba je spremno i sposobno da obezbijedi tri miliona KM, a njihov plan je da preostali iznos obezbijede institucije. Naravno, pod uslovom, da institucije procijene da je to dobro za Banjaluku i Republiku Srpsku.", kaže Zeljković. 

Vratio je Zeljković film unazad nekoliko godina i podsjetio da je FK Borac, ne tako davno, bio na ivici provalije, a opstao je zahvaljujući bezrezervnoj podršci Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske. 

"Treba staći i da ne bismo došli do ovog momenta i da ne bi bilo ovog uspjeha FK Borac da nije bilo institucija Republike Srpske i Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, bez obzira da li se nekome sviđalo ili ne. Taj čovjek je zaslužan što je klub opstao 2015. godine kada je bio doveden do stečaja i gašenja. Uz bezrezervnu podršku gospodina Dodika klub je vratio većinu dugovanja iz prošlosti, odblokirao račun i posluje normalno koliko je to moguće u ovim okvirima. Pored toga uspio je da četiri godine izlazi u Evropu. To je veliki uspjeh." kaže Zeljković. 

Za minulih godina banjalučki klub je umnogome obnovio i infrastrukuru. Od novog reflektorskog osvjetljenja, pa sve do postavljanja nove hibridne podloge čime su se stekli uslovi da se na Gradskom stadionu igra grupna faza Konferencijske lige. 

"Sam izlazak na evropsku scenu za ovdašnju publiku više nije dovoljan. Publika se "razmazila" i to je dobro jer svi mi volimo da naši klubovi prave dobre rezultate. Iskreno se nadam da će FK Borac nastaviti sa dobrim rezultatima, te da će, i dalje, imati podršku svih. Samim tim onda možemo da očekujemo da Borac napravi iskorak na evropskoj sceni, i da se, ako ne ove, onda sljedeće godine, domogne grupne faze Konferencijske lige. To više nije samo san. To polako postaje realnost. Naravno, za sve to je potreban dobar igrački kadar i dobar budžet.", kaže Zeljković 

Fudbalski savez Republike Srpske, kaže Zeljković, nastaviće da, onoliko koliko je u njegovoj moći, pruža podršku, ne samo FK Borac, nego i svim ostalim klubovima. 

"Mi ćemo i dalje da pomažemo sve klubove u Republici Srpskoj, ali FK Borac treba da bude motor razvoja fudbala u Republici Srpskoj. Od jakog, evropskog, Borca i svi ostali klubovi u Republici Srpskoj mogu da imaju koristi.", rekao je Zeljković.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.