Sekretar KS BiH ne odustaje

Ima li kraja Čolanovoj samovolji?

  • Izvor: ATV
  • 14.09.2021. 20:36

Nova sezona u košarkaškoj ligi BiH kuca na vrata, a čelni ljudi KS BiH još ne mogu da se dogovore ni o prošloj. Jučerašnji sastanak Upravnog odbora ponovo je propao, a novi je zakazan za četvrtak.

Po odluci s kraja prošle sezone, koju je samovoljno sprovodio generalni sekretar KS BiH Amer Čolan, Igokea, Borac i Sparsi izbačeni su u niži rang takmičenja. Upravo je to bila prva tačka dnevnog reda, a zbog neslaganja sjednicu su odmah na početku napustili Mirza Teletović i Siniša Kovačević. Većina članova UO je da se kazna o izbacivanju pomenutih klubova, preinači u novčane kazne.

Kovačević: Postojao je način da se izbjegne skandal koji se desio u Širokom Brijegu

Kako dogovora nema, ostaje pitanje šta dalje? Amer Čolan je i dalje pri stavu da Igokea, Borac i Sparsi ne mogu ni da se takmiče ni u ABA ligi ni FIBA Ligi šampiona, jer kako navodi Čolan nisu dobili saglasnost od Saveza.  Kako kaže, na taj način štiti interese BH košarke koji su na prvom mjestu. Zbog toga iz Igokee još jednom ponavljaju da Amer Čolan mora da ode sa funkcije i pitaju se zar nije u interesu Saveza da pod svojim krovom ima timove koji predstavljaju bh. košarku u regionu i Evropi. Prošla sezona bila je jedna od najuspješnijih u istoriji Igokee. U ABA ligi izboren je plej-of, dok su u FIBA Ligi šampiona, od kvalifikacija stigli do TOP 16 faze. Igokea će i ove sezone nastupati u FIBA Ligi šampiona i ABA ligi, gdje su već izvučeni parovi za predstojeću sezonu. Takođe, Borac i Sparsi igraće ABA 2 ligu.

"Bio je juče nekakav pokušaj sastanak u Sarajevu na kojem se nismo ništa uspjeli dogovoriti. Ono što želim reći da je gospodin Čolan ozbiljan lažov i manipulator i da se bavi stvarima koje nisu u njegovoj ingerenciji. KK Igokea će igrati i FIBA Ligu šampiona, kao i ABA ligu, a o tome definitivno neće odlučivati gospodin Čolan, iako bi to volio, zbog svoje netrpeljivosti prema nama. Široki, Sparsi i Borac će igrati ABA 2 ligu i on ni o tome neće odlučivati, izjavio je za ATV Siniša Kovačević, član UO KS BiH.

Kako dodaje, što se tiče nastupa u FIBI, Savez je dao saglasnost.

"On je krajem šestog mjeseca ispred kancelarije potvrdio učešće Igokee u FIBA Ligi šampiona, poslao je odobrenje i na osnovu toga i našeg zahtjeva, ne kao prvaka, nego kao jedinog tima iz BiH koji se prijavio za jedno od četiri mjesta u FIBA takmičenjima, igraćemo evropsko takmičenje. To je gotovo i više se ne može povući. U slučaju da klub iz nekog razloga ne igra to takmičenje dužan je da plati ogromnu novčanu kaznu, dok u slučaju da mu treća strana brani, i to upravo ona koja je poslala saglasnost, Savez će snositi ogromne sankcije. I finansijske i sve druge. On je toga svjestan. Imamo svu dokumentaciju i prepisku sa FIBA i Savezom BiH vezano za igranje evropskog takmičenja. Angažovali smo advokatski tim koji će da tuži gospodina Čolana za zloupotrebu položaja i sve stvari kojima se on bavi. Iza nas kao i iza svih klubova koji su pod okriljem Košarkaškog savez Republike Srpske, staće i sam Savez, izjavio je Siniša Kovačević.

Nova sezona u ligi BiH trebalo bi da počne drugog oktobra. A da li će?