Предсједник Пливачког клуба "22. април"

Граховац: Припреме за митинг при крају, очекује нас спектакл

 • Извор: АТВ
 • 26.03.2024. 09:54

Нека од највећих имена свјетског пливања учествоваће на 15. издању Међународног пливачког митинга "22. април", а гостујући у АТВ Јутру први човјек клуба Горан Граховац потврдио је да нас очекује прави спектакл.

Припреме су увелико у току, пажња се посвећује најситнијим детаљима, а све како би пливачи имали најбоље услове на митингу који је квалификациони за Олимпијске игре. 

"Ми смо већ увелико у припремама, већ пола године. Јавио се велики број учесника из доста земаља. Имамо више програма који су везани за митинг, један од њих је и Школа пливања на којем ће учествовати наша шампионка Лана Пудар, тако да све иде према плану", поручио је Граховац. 

Први човјек клуба потврдио је да ће Лана бити промотер овогодишњег издања, а очекује се долазак великог броја пливача из Русије. 

"Лана је главни промотер. Највећи број такмичара нам долази из Русије, њих шест. Велика имена су у питању, попут Јулије Јефимове, троструке Олимпијске шампионке, Евгеније Чикунове која тренутно држи свјетски рекорд. Ту су и мушки пливачи Евгени Рилов и Климент Колесников који су на посљедњим Олимпијским играма освојили златне медаље", каже Граховац. 

Турнир је један од посљедњих на којем ће пливачи имати прилику да изборе норму за Игре у Паризу, па се због свега тога очекује још већи спектакл. 

"Долазе нам и репрезентације попут Холандије, Србије и других земаља из окружења. Сви они траже олимпијску норму, јер се послије нашег митинга повлаче у своје карантине и припремају се за Париз", поручује Граховац. 

Митинг „22. априла“ траје већ 15 година. Доста тога стало је у минулу деценију и по, а Граховац наглашава да је потребно доста труда како би сваке године летвицу подигли на виши ниво. 

"Веома је тешко бити на том нивоу. Ове године нам се прикључио и кабинет предсједника Републике Српске, уз сарадњу са Министарством породице, омладине и спорта. Овом приликом се захваљујем. За организацију доброг митинга не смије да буде застоја и ми смо већ пола године у великом послу како би све изгледало како треба", изјавио је Граховац. 

Сјајни стручњак је уједно и тренер Лане Пудар која ниже успјех за успјехом. Каже да је процес припрема за наступ у Паризу увелико у току.  

"Лана је млада пливачица, већ је четири године у врху. Са својих 18 година већ је направила ствари који су за наше, али и услове у свијету фасцинантне. Прије пар дана вратили смо се из Требиња гдје смо радили три седмице на базичним припремама. Тамо нас је посјетио и предсједник Републике Српске Милорад Додик. Већ у недјељу слиједи нам одлазак у Шпанију.  Враћамо се 21. априла и настављамо са циклусом припрема", изјавио је Граховац. 

Сматра да ће Лана у Паризу сигурно ући барем у финале. 

"Све је могуће, ја сам и прије пар година говорио да је у мојој глави све могуће, као и у њеној. Реално је очекивати финале, а тамо су сва врата отворена", нагласио је Граховац. 

Тренерски рад Горана Граховца донио је успјехе бројним пливачима. Каже да му то представља додатан мотив за наредни период. 

"Све је повезано и са Ланом и са мојим претходним радом. Био је ту и Михајло Чепркало и сви остали пливачи. Мислим да сам на правом путу и имам свој ритам како све треба да изгледа. Мало то у пливању иде споро, зато што је пливање спорт стрпљења, али идемо неким својим путем. Поносан сам на то", поручио је Граховац. 

Каже да је на нашим просторима неопходно побољшати инфраструктуру у пливачком спорту. 

"Имамо базене у Сарајеву и Бањалуци, прије пар година направљен је и у Требињу. И то је нешто, али је генерално у другим градовима пливање запостављено, јер не постоје основни услови. Надам се да ће ствари да се промијене. Покушавам да покренем акцију да се у нашим срединама гдје имамо више од 10 или 20 хиљада становника направи мали базен. То је један велики пројекат, али је остварив", закључио је Граховац. 


Пратите нас и путем Вибера

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Центар дана

 • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

  Тет а тет са Татјаном Трнинић