Lana Pudar dobila mural u Mostaru

  • Izvor: Agencije
  • 20.08.2022.18:03

U Mostaru je danas završeno crtanje murala posvećeno najboljoj bh. plivačici Lani Pudar koja je 17. avgusta obradovala naciju osvojivši zlato na Evropskom prvenstvu u Rimu.

Mural se nalazi u Ulica Gojka Vukovića. Crtanje murala organizovalo je Udruženje građana ”Sinovi Mahale”, a ovo umjetničko djelo je rad Maida Mide Redžića, koji je oslikao veliki broj murala na zgradama u sklopu Street Art Festa.

Predsjednik Udruženja "Sinovi mahale" Dževad Pašić za Klxi.ba kaže kako za vrijeme izrade murala niko od turista i građana nije prošao vozilom ili pješke, a da nije zastao vidjeti umjetničko djelo u nastajanju te fotografirao se sa likom evropske prvakinje u njenom rodnom gradu.

"Mi u ovoj ulici djelujemo 14 godina i mnogima je već poznata, a sad će zbog murala Lane Pudar biti sigurno još poznatija i zanimljivija turistima. Ovo je čestitka našoj evropskoj prvakinji, svjetskom čudu - Lani Pudar na svemu što je uradila. Ona je ambasador Mostara i ovo bi uradili sve i da nije osvojila zlato, jer je jedna veličina. Po njoj se čulo i čut će za grad Mostar. Zato želim poslati apel svim gradskim i državnim strukturama vlasti da iznađe rješenje i da se u što kraćem roku izgradi olimpijski bazen i da nosi ime Lane Pudar“, kazao je Pašić za Klix.ba, navodeći kako je to najmanje što je Lana zaslužila kako za sebe tako i sve generacije u tom gradu.

Podsjetimo, večeras će na platou ispod Starog mosta u Mostaru biti upriličen i doček za Lanu.