Bodibilder iz Gradiške

Lipovac za ATV: Predanim trudom i radom do trona

 • Извор: АТВ
 • 30.05.2022. 09:44

Mladi i perspektivni bodibilder iz Gradiške Novak Lipovac, tempira formu i sprema se u pohod na nova odličja.

Put ka vrhu, krči kroz veliki trud i odricanje. Za izlazak na binu, kako kaže, sa velikim momcima, pomno obraćanja pažnju na svaki detalj.

"Evo nakon duže pauze koju sam uradio strateški u svrhu poboljšanja pojedinih mišićnih partija, takođe sam dodao novu mišićnu masu kako bi konkurisao velikim momcima u BB kategoriji, te uskoro ulazim u same pripreme za predstojeća takmičenja koja me čekaju na jesen ove godine”, priča Lipovac te dodaje:

“Cilj je bio dobiti što veću količinu kvalitetne misićne mase i preći u bodibilding kategoriju, a što sam postavio kao prioritet od samog ulaska u ovaj sport. Uživam u svakom danu tokom off sezone, novom treningu i progresima koje radim u cilju izgradnje tijela, a odluka da se želim takmičiti u bodibilding kategoriji, došla je neminovno kao produkt mojih treninga i želje za napretkom”, kaže Lipovac.

Predstojeće takmičenje, ističe, drugačije je od drugih.

“Ono što se na takmičenju ocjenjuje specifično za bodibilding kategoriju jeste odnos količine mišića koju nosite i same kondicije (spremnosti takmičara), takođe, jako bitne stavke su proporcije tijela i simetrija koju takmičar iznosi na binu, jer često ljudi bodibilding povezuju isključivo sa što većom količinom mišićne mase sto nije uvijek presudan faktor da bi se postao šampion”, pojašnjava gradiški bodibilder.

Posljednji izlazak na binu, bio je 2019. godine. Od tada pa do danas, bogatiji je za nova znanja i iskustva.

“Moj zadnji izlazak na binu bio je 2019. godine nakon čega sam odlučio uzeti pauzu i izgraditi se do sljedećeg takmičenja, koje me čeka ove godine na jesen”, isitče Lipovac.

U predstojeće takmičenje, ulazi u najboljoj formi do sada. Vjera u visok plasman, kao primarni cilj.

“Iskreno govoreći nikada ne bih ušao u pripreme da ne vjerujem u visok plasman, kao i to da mogu biti konkurentan svima bez obzira što mene tek čeka kvalitetna konkurencija i velika takmičenja, na koja planiram izaći kako ove godine tako i u budućnosti. O organizaciji zaista nije zahvalno govoriti unaprijed jer sam doživljavao i to da teorija kaze jedno, a praksa pokaže sasvim suprotno, pa vođen tim iskustvom odgovor ostavljam za period nakon završenog takmičenja”, navodi on.

Ljubav i vjera u ovaj sport, ono je čime se vodi mladi bodibilder tokom prestojećih priprema koje će obaviti van BiH.

“Pripreme su zaista period koji iziskuje mnogo više vremena posvećenog treningu, ishrani, pozingu i svim segmentima koje će takmičara na kraju izdvojiti iznad drugih. Namjerno ne želim reći da je to period patnje i težine kako to mnogi doživljavaju, jer ukoliko se svojevoljno odlučujemo na takve režime i sam takmičarski sport, onda lično smatram da je ljubav prema istome nešto što opravdava svu žrtvu koju takmičar prolazi kroz taj period. Pripreme ove godine ću većinom raditi van svoje matične zemlje BiH, jer želim sebi pronaći bolje uslove za napredovanje kako u takmičarskom pogledu tako i poboljšanju svojih poslovnih usluga kao trener, prenošenju znanja na druge ljude koji su željni učenja i poboljšanja svog fizičkog i zdravstvenog stanja”, kazao je Novak.

Perfekcionizam i predanost, je ono što donosi rezultat ali i tron, u ovom sportu. Za Novaka, i van sezone, nema previše opuštanja.

“Lično pristupam jako ozbiljno kada sam van sezone, jer zapravo je to period u kome možemo napraviti mnogo posla u pogledu popravljanja zaostalih mišićnih partija i povećanja mišićne mase. Pristup ishrani koji ja primjenjujem se ne razlikuje mnogo u samim namirnicama koliko u kolicini i samom broju kalorija koji je nesto viši van sezone. Na taj način svoje tijelo uvijek održavam u pristojnoj formi za taj period, a reakcije i signale koje mi tijelo šalje mogu lakše osluškivati i pravovremeno odreagovati sa povećanjem ili smanjivanjem kalorija po potrebi. Uvijek vodim sopstveni dnevnik tacnog unosa namirnica i kalorija u zadanom periodu, jer smatram ga ličnom kartom svakog takmičara koja će dati odgovor na korake koji trebaju uslijediti dalje”, priča Lipovac.

Nova takmičenja i prenos znanja, kao osnov za dalji rad.

“Nakon takmičenja, nastavljam život takmičara i pripremama za predstojeća takmičenja koja me čekaju u budućnosti. Uz sve ovo naravno želim uložiti veliki dio vremena i energije na poslovanje kao onlajn trener i prenošenje znanja na druge rekreativne klijente kao i one koji žele postati takmičari", kazao je on.

"Veliki propust vidim kod momaka iz ovoga sporta koji posjeduju znanje ali ga ne znaju ili ne žele prenijeti na druge, a takvu karijeru ne želim sebi, jer pored takmičarskih uspjeha za mene veoma je bitno pomaganje drugima u ostvarenju svojih ciljeva u pogledu fizičkog i zdravstvenog stanja”, zaključio je Novak Lipovac.

Nesebično, znanje koje je stekao ali i stiče tokom godine, kao što je naveo, rado prenosi na one koji se odluče za zdrav život, ali i one koje se žele okušati kao takmičari u ovom sportu.


 • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.