Zlatne odbojkašice

Srbija prva na svijetu, Olimpijada veoma blizu

 • Izvor: sportklub.rs
 • 17.10.2022.12:30

Srbija je odbranila titulu prvaka svijeta, veličanstvenom pobjedom protiv Brazila u finalu u holandskom Apeldornu, i ne samo to, ženska odbojkaška reprezentacije Srbije je ponovo na čelu rang liste FIVB.

Svjetska odbojkaška federacija je objavila novu rang listu, a izabranice Danijelea Santarelija su sa treće skočile na prvu poziciju, sada su ispred Italije i Brazila 

Srbija je vodeća sa 393 boda, ispred Italije sa 391 i Brazila sa 381. Daleko iza vodećeg trija su SAD (354), Kina (338), Japan (316), Turska (299), Rusija (278), Dominikanska Republika (262) i Poljska koja zaokružuje top deset sa 252 boda. 

Plasman na rang listi je od ogromnog značaja za kvalifikacije za predstojeće Olimpijske igre u Parizu, 2024. godine. Naime, svjetski prvak niti bilo koja druga selekcija osim domaćina Francuske, nema zagarantovan plasman na OI. 

Prvih šest selekcija koje će ostvariti to pravo biće poznate poslije tri kvalifikaciona turnira, koji će biti igrani u septembru naredne godine. Na sva tri turnira učestvovaće po osam selekcija, i to prema plasmanu na rang listi. 

Nosioci grupa će biti domaćini turnira, za sada je poznato samo da će jedan od njih organizovati Japan (od 16. do 23. septembra 2023. godine). Preostala dva domaćina biće poznata u narednom periodu, kad FIVB pribavi kandidature i potom odluči ko će još biti organizatori. Uglavnom, po dvije prvoplasirane reprezentacije sa svakog od tri turnira izboriće plasman na OI. 

Tada će neraspodijeljeno biti još pet olimpijskih viza. Za razliku od prethodnih Igara u Tokiju, kada su igrane dodatne interkontinentalne kvalifikacije, ovoga puta će validna biti rang lista FIVB, i to ona od 17. juna 2024. godine. 

Pet mjesta će biti rezervisano za najbolje selekcije sa liste koje još nisu izborile plasman na OI, uz činjenicu da svaka konfederacija mora da ima najmanje jednog predstavnika. Na primjer, ukoliko afrička selekcija ne izbori mjesto kroz jedan od gore pomenuta tri turnira, najbolja selekcija sa tog kontinenta ima prioritet, bez obzira što bi sigurno ispred nje bilo mnogo bolje plasiranih selekcija iz ostalih konfederacija. 

Teoretski gledano, ukoliko bi Srbija do 17. juna 2024. godine ostala na prvoj poziciji, imala bi zagarantovan plasman na Olimpijske igre u Parizu. Naravno, ukoliko prethodno to pravo ne bi ostvarila na jednom od tri kvalifikaciona turnira, a ne sumnjamo da će zlatne djevojke upravo tada već završiti posao. 

Identičan je sistem kvalifikacija i za odbojkaše. A tu je situacija već daleko komplikovanija za izabranike Igora Kolakovića. Odbojkaši Srbije su na FIVB rang listi, osvježenoj poslije SP u Poljskoj, na 11. mjestu. To im “garantuje” ozbiljne prepreke na jednom od tri kvalifikaciona turnira u septembru naredne godine, gdje će takođe po dva prvoplasirana tima u grupama sa po osam ekipa izboriti plasman na OI. 

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:31 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:32 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 19:39 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:40 Vremenska prognoza

  Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.