Oliver Braun

Britanski novinar o Đokoviću: Samo bi ga budale zvale zlikovcem

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 30.01.2023. 17:17

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković, poslije godine u kojoj je vrijeđan, omalovažavan, deportovan iz Australije, vratio se na mjesto svog velikog uspjeha i, osvajanjem svog 22. Grend slema, desetog u Melburnu, pokazao svima da tu zaista pripada.

Novak je pobijedio na više nivoa. Uspio je da ostane vjeran onome za šta se zalaže, da ispiše istoriju i pošalje poruku cijelom svijetu o unutrašnjoj snazi koju posjeduje. Shodno svemu što je uradio, motivisao je i novinara britanskog lista "The Telegraph", Olivera Brauna. Ugledni sportski novinar u svom komentaru donosi naslov: "Trijumf Novaka Đokovića je ultimativna osveta svima koji su ga zlostavljali".

Braun tekst počinje izjavom Nika Kirjosa: "Stvorili smo čudovište".

“Kirjos je pogodio suštinu svega. Napisao je: ‘Stvorili smo čudovište’. Ovo nije trebalo da bude nikakav kompliment za njegove sunarodnike Australijance. Naprotiv, to je izjava o tvrdim stavovima koji su doveli do demonizacije Srbina 12 mjeseci ranije, kao i ‘pokvarenom umu’ koji je uticao na stvaranje jednog od najnevjerovatnijih činova osvete ikada viđenih u svijetu sporta”, počinje svoju kolumnu jakim riječima Braun.

On dalje piše da je osveta možda i pretjerana riječ. 

“Ali, ništa drugo ne može bolje da opiše obrt koji je Đoković uspio da kreira u Melburnu. Samo godinu dana ranije, on je ismijavan kao ‘Novax DjoCovid’, jer se usudio da ostane nevakcinisan. Bio je osoba čiju je deportaciju koristila vlada Australije kao svoj politički kapital. Poslije svega, može zadovoljno da  konstatuje da je dao posljednju riječ svim oportunistima koji su iskoristili svojih pet minuta slave da ga izlože globalnom podsmijehu”m piše Braun.

Nije Braun štedio ni političare u Australiji.

“Rekordna 22. titula za Đokovića predstavlja ‘prst u oko’ i za Karen Endruz, bivšu ministarku unutrašnjih poslova, koja je prije nekoliko nedjelja još pompezno izjavljivala da će vraćanje njegove vize biti ‘šamar za te ljude u Australiji koji su uradio pravu stvar’“, piše novinar.

“To je opomena i Skotu Morisonu, bivšem lideru koji je Novaka koristio kao primjer za oštru graničnu politiku nacije, a sve to tokom izborne kampanje. To je i krajnji ‘šamar’ za Aleksa Houka, tadašnjeg ministra za imigraciju, koji je Đokovićevo prisustvo u Australiji lažno predstavio kao ‘gromobran za antivaksere’ u vrijeme kada su obezbijeđeni milioni dodatnih vakcina”, piše novak.

Poslije svega, Novak je pobjednik.

“Nije ni čudo što je poslije posljednjeg poena nad Stefanosom Cicipasom ležao okružen porodicom i trenerskim timom i jecao. Mogao je da nađe utjehu u činjenici da će, dok političari koji su ga osuđivali nestaju, njegovo ime ostati u vječnosti. Novak tokom dvije nedjelje turnira nije morao da podnese samo teret teniske istorije. Morao je da se suoči i sa lažnim optužbama da je lažirao povredu. Jednako neprovjereno su tvrdili i da je koristio misteriozni napitak. Uz to, četiri pijanca sa tribina su ga mučila u 2. kolu kada je pobjeđivao”, napisao je u svom tekstu britanski novinar.

Niko kao Novak

“Poseban aspekt ‘fenomena Đoković’ je taj što se njegova dominacija prikazuje kao hladna i predvidljiva. Da li je ikada postojao čovjek koji je bio takav magnet za kontroverzu i bijes”, pita se Braun ironično i dodaje:

“Da, on je možda osvojio pet od posljednjih Grend slem turnira. Ali, on je u tri diskvalifikovan, deportovan i zabranjen. Gdje god se pojavi, bujica ‘gnjeva’ juri iza. Tako, Đoković je morao da se ‘ugrize za jezik’ po povratku na scenu prošlogodišnjeg smjehotresnog cirkusa. Kada je stigao u Australiju, sve je podsjetio na ‘pet noći koje je morao da provede u pritvorskom centru i koje nikada neće zaboraviti’. Osim toga, ostao je diplomata. Čak je i u svom govoru, poslije pobjede, ovu pobjedu svrstao kao ‘najveću u odnosu na okolnosti’. Đoković je ostao dosljedan i podsjetio na svoje skromno srpsko porijeklo”, piše Braun.

Novinar bristanskog lista "The Telegraph" smatra da slučajnost ne postoji.

“Nije slučajno što je njegova najubjedljivija pobjeda došla protiv Australijanca Aleksa de Minora, koji ga je glasno prozivao na temu vakcinacije, pritom, De Minor se smijao na konferenciji za novinare kada je obaviješten da je Đoković izbačen iz zemlje. Đoković je ovo na neki način potvrdio srpskim medijima: ‘Nemam nikakvu komunikaciju sa njim. On je 2022. pokazao šta misli o meni’”, podsjeća novinar.

Braun dodaje da se u Đokoviću budi nešto "divlje" u momentu kada odgovara na ličnu uvredu. 

“U Australiji je imao savršeno gorivo, pa je pretvorio scene sumornog poniženja u scene neograničene radosti. To je bila ultimativna platforma za njegov mentalitet: ‘Ja protiv svijeta’. Tamo gdje je Rodžer Federer osvojio 20 titula, koje su univerzalno obožavane, Novak je osvojio 22, a popularan je, otprilike, kao ‘Bankov duh’", napisao je on.

Na kraju svog komentara, Braun zaključuje:

“Njegova bitka protiv kovid oficijalnosti se nastavlja. Kako sada stvari stoje, Novaku je zabranjen pristup Indijan Velsu i Majamiju u martu. S obzirom na politiku Bajdenove administracije, on bi ponovo mogao da bude isključen sa US Opena. Ipak, Đoković je na posljednjem majstorskom kursu dokazao da može da pobijedi ne samo bilo kog protivnika, već i bilo kog kritičara koji uživa u njegovoj nesreći. Sada bi ga samo budala proglasila za zlikovca”, zaključio je Britanac.