Ko je Kluž? Klub koji dominira fudbalom u Rumuniji

  • 15.06.2021. 13:35

Nakon žrijeba kvalifikacija za Ligu šampiona, utisak je da Borac nije mogao da izvuče težeg rivala. Noć pred izvlačenje kuglica, UEFA je svrstala Banjalučane u drugu podgrupu gdje su pored Kluža, bili Budućnost iz Podgorice, jermenski Alaškert i šampion Makedonije Škendija. Voljom žrijeba, prvak BiH izvukao je Kluž koji će u prvoj utakmici 6. ili 7. jula biti domaćin, a revanš je sedam dana kasnije na Gradskom stadionu u Banjaluci.

A ko je u stvari Kluž?

Klub je osnovan daleke 1907. godine i ima veliku tradiciju. Grad Kluž nalazi se u regiji Transilvanija koja je u vrijeme osnivanja fudbalskog kluba bila dio tadašnje Austro-Ugarske. Kluž se uglavnom takmičio u nižim rumunskom rangovima, sve do 2002. godine kada je došlo do rapidnog rasta, sve zahvaljujući finansijskom boljitku za koji je zaslužan Arpad Paškani. Već 2006. godine Kluž je nastupio na međunarodnoj sceni, osvojio je drugu mjesto u Intertoto kupu, a samo dvije sezone kasnije osvojena titula šampiona Rumunije. Nakon 17 godina šampion nije bio iz glavnog grada Bukurešta čime je prekinuta vladavina prestoničkih velikana Steaue, Rapida i Dinama.

Kluž je sedam puta osvajao titulu, a posljednje četiri godine u potpunosti dominira rumunskim fudbalom.

Najzvučnije ime u rosteru je iskusni Aleksandru Čipčiju koji je prethodno nastupao za Steauu, Anderleht i Spartu iz Praga. Kapiten je Portugalac Mario Kamora koji nastupa za selekciju Rumuniju i već deset godina je član Kluža, a još jedno istaknuto ime je Ćiprian Deak koji je sa 13 golova bio najbolji strijelac ekipe protekle sezone. Trener je Mairuš Šumudika koji je protekle sezone vodio turski Rizespor. Nedavno je zamijenio Edevarda Jordaneskua koji je protekle sezone vodio Kluž do titule.

Treba dodati, Kluž je prošle sezone kvalifikacije za Ligu šampiona završio u drugoj rundi porazom od zagrebačkog Dinama poslije penala.

Тагови: