Selektor Srbije Igor Kokoškov za ATV

Kokoškov: Znači mi podrška, svi zajedno moramo da budemo servis igračima

  • 13.01.2020. 11:44

Imenovanje Igora Kokoškova za selektora košarkaške reprezentacije Srbije naišlo je na jedinstveno pozitivnu reakciju srpske javnosti pa su mnogi mišljenja da je trener u štabu Sakramento Kingsa idealan nasljednika Aleksandra Đorđevića.

Srbija je poslije petogodišnjeg ciklusa dobila novog selektora. Đorđević je obavio fenomenalan posao, sa njim na klupi ''orlovi'' su osvojili tri srebrne medalje sa tri velika takmičenja i za razliku od Svjetskog kupa u Španiji, prvog Đorđevićevog selektorskog izazova, Srbija je ponovo među glavnim favoritima na svakom takmičenju. 

O Kokoškovu ne treba trošiti riječi. Pionir u NBA ligi, prvi trener-stranac koji je samostalno vodio neki NBA tim, već 20 godina radi preko bare. Sve je počelo u koledž košarci gdje je bio zaposlen na Univerzitetu Misuri. Potom se preselio u NBA, tamo gdje svi žele da budu, bilo igrački, trenerski pa i novinarski. Kaže da nije sanjao o NBA već o klupi Srbije. U razgovoru za ATV, poručuje da je srećan zbog podrške koju dobija iz otadžbine.

- Ne mogu da ignorišem, drago mi je što je tako. Znam koliko našim ljudima znači reprezentacija i košarkaški tim. Na meni je da pristupim profesionalno i stavim svoje znanje u službu nacionalnog tima – rekao je Kokoškov kojeg smo uhvatili tokom serije domaćih utakmica Sakramento Kingsa.

Njegov uslov bio je da sa reprezentacijom bude u svim akcijama, što znači da će voditi utakmice i u narednim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Ponovo će sve selekcije biti na mukama, budući da u tim FIBA prozorima ponovo neće biti NBA igrača kao i onih iz Evrolige.

- Imamo dvije akcije pa tek onda kvalifikacije za Olimpijske igre. Tokio je naš cilj, ali i ovi prozori su veoma važni. Sve utakmice su bitne, iz ove pozicije je nezahvalno bilo šta prognozirati. Svašta može da se desi, ne znamo na koga ćemo moći da računamo – dodao je Kokoškov.

Ovaj sjajni stručnjak je postepeno gradio trenersku karijeru da bi promijenio istoriju NBA lige preuzimanjem Finiks Sansa gdje je ranije radio kao asistent u stručnom štabu Teriju Porteru i Elvinu Džentriju. Posljednjih deset godina bio je angažovan i na internacionalnom planu. Vodio je Gruziju gdje je napravio dobre rezultate zbog čega je dobio i nacionalno odlikovanje, a zatim je na onom Evropskom prvenstvu sa Slovenijom osvojio zlatnu medalju i to pobjedom u finalu protiv Srbije. Poznato je da Kingsi imaju pravu srpsku koloniju, pored Igora, u kancelariji tima su Vlade Divac i Predrag Stojaković, a u svlačionici reprezentativci, Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica.

- Ovdje u Kingsima smo apsolutno fokusirani na sezonu. Naša dva igrača su tu, svakako je to dobra stvar, ali ništa ne mijenja u našem odnosu to što sam postao selektor Srbije. Bogdan i Nemanja su veliki profesionalci, dobri igrači i dobri ljudi. Svi zajedno radimo najbolje što možemo kako bi Kingsima donijeli rezultat – poručio je novi selektor Srbije.   

Odavno Kingsi nisu bili u plejofu. Prošlo je čak 14 godina i to je najduža serija od svih timova u NBA. Kokoškov poručuje da se niko u Sakramentu ne opterećuje takvim razmišljanjem, a na Zapadu je kao i svake godine paklena konkurencija. Samo Golden Stejt, koji je posljednji (koliko god to nevjerovatno bilo zamisliti prije samo pola godine) nema neke šanse da se domogne osme pozicije i mjesta koje vodi u doigravanje.

- Uopšte ne mislimo o tome otkad Sakramento nije bio u plejofu. Svakoj utakmicu pristupamo na isti način, dolazimo u dvoranu kako bi pobijedili. Imamo mlade igrače Dierona Foksa i Marvina Beglija. Ove sezone imali smo tu nesreću da su bili povrijeđeni. Budućnost tima gradi se na njima, nema nekog imperativa pričama o plejofu. Naravno da želimo da budemo tamo, mjesec i po dana bili smo bez ključnih igrača. Želimo da se kompletiramo kako bi uhvatili pravi ritam – dodao je Kokoškov.

U NBA trenutno igra šest srpskih košarkaša. Uloge Alena Smailagića i Marka Gudurića se mijenjaju, Boban Marjanović je navikao da za kratko vrijeme napuni koš rivala, dok je dvojac Kingsa konstantan u smislu minutaže i uloge. Bjelica je bio najbolji igrač Sakramenta u decembru, Bogdana muči povreda, a sezona mu je do sada obilježena oscilacijama. Nikola Jokić je nastavio da pomijera granice, ubacio je 47 poena Atlanti što je najbolji poenterski učinak nekog igrača sa prostora bivše Jugoslavije.

- Dobro je što imamo toliko igrača u NBA, u najboljoj ligi svijeta. Sve su to sjajni momci i vrhunski profesionalci. Moj pogled na njih se uopšte nije promijenio, pratim njihove igre kao što sam pratio do sada. Nisam čovjek kojem medijska pažnja nešto prija, moramo svi da shvatimo da smo servis našim igračima, da smo mi treneri tu kako bi im omogućili da prezentuju svoj talenat i budu na maksimumu u državnom dresu – završio je razgovor ovom mišlju selektor Srbije Igor Kokoškov. 

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?