Svjetsko prvenstvo u fudbalu

Kolumbija na putu iz snova "Gordog Albiona"

  • 03.07.2018. 09:02

Ekipe Kolumbije i Engleske sastaju se u Moskvi na "Okritije areni" u meču osmine finala Svjetskog prvnstva u Rusiji. Meč počinje u 20 časova. Prethodno, fudbaleri Švedske i Švajcarske igraće u Sankt Peterburgu meč osmine finala Svjetskog prvenstva u Rusiji. Meč počinje u 16 časova.

Na Ostrvu se sve češće i sve glasnije piše da se "boginja vraća kući", odnosno da će Engleska prvi put poslije davne 1966. godine osvojiti Svjetsko prvenstvo.

Ekipa Gareta Sautgejta u Rusiji igra dobro, solidno, ali i pored svega toga i dalje je veoma daleko od ostvarenja tog sna.

Englezi su čak i kalkulacijama doprinijeli da uvećaju svoje šanse (poraz od Belgije u kombinovanom sastavu za drugo mjesto i odlazak u lakši dio kostura), ali protiv Kolumbije ih ne čeka ni malo lak zadatak. 

Falkao, Rodrigez i razgoropađeni Јeri Mina samo neke od prijetnji sa kojima će Kolumbijci ući u ovaj susret. Uz to, na prošlom svjetskom kupu Јužnoamerikanci su bili jedno od većih iznenađenja, i znaju kako se izbaciju "favoriti".

Doosadašnja dva duela pripala su Englezima, ali su ona odigrana 1998. i 2005. godina.

Šveđani su kao prvi iz grupe prošli u doigravanje, savladavši Meksiko sa ubjedljivih 3:0 u posljednjem kolu. Prethodno su jedva pobijedili Јužnu Koreju i izgubili od Njemačke.

Švajcarska je pak do ovog meča došla najviše zahvaljujući pobejdom nad selekcijom Srbije od 2:1, uz dva remija sa Brazilom i Kostarikom.

Posljednji susret ova dva tima odigrala su 2002. godine i on je završen bez pobjednika, 1:1.

Kladionice nešto više šansi daju Švajcarcima, koji imaju, čini se, i veći individulani kvalitet, ali Šveđani su pokazali da su izuzetno čvrsta ekipa koja ume i da napuni mrežu rivala.