Banjaluka

Osmjesi krase Međunarodni šahovski festival mladih „Slovensko bratstvo“

  • 27.06.2018. 20:08

Međunarodni šahovski festival mladih „Slovensko bratstvo“, protiče u sportskom duhu, uz dječije osmijehe i pozitivnu atmosferu. Više od 40 mališana došlo je u Banjaluku iz raznih dijelova RS, Srbije, Crne Gore ali i Rusije. 

Mladi šahisti se već sada mogu pohvaliti svojim uspjesima, a većini njih ljubav prema ovom sportu prenijeli su roditelji.

"Šah sma počela igrati prije svega jer je to misaona igra i prvo su mi roditelji prenijeli ljubav za to, a zatim sam i sama počela da napredujem", rekla je Bojana iz Teslića.  

"Imam mnogobrojne medalje i pehare, a do sada moja najveća dostignuća su to što sam višestruki prvak Republike Srpke i već tri puta šampion Bosne i Hercegovine," kaže Nemanja iz Teslića. 

Organizatori kažu da im je velika čast ugostiti mlade šahiste. Daju sve od sebe da im ovaj turnir učine korisnim, a boravak u Banjaluci, kažu, nezaboravnim. 

"Ova djeca će ovdje tako lijepe nagrade osvojiti u peharima, medaljama, diplomama, elektronskim satovima, šahovima, šahovskim garniturama, literaturi, baš će biti nagrađeni fino, kaže Vlado Stojaković, organizator Festivala i međunarodni šahovski sudija

"Kao što vidite ovdje imamo i goste iz Rusije. Rusija je jedna najveća svjetska šakovska sila i za nju se može reći da ima najviše velemajstora na svijetu, rekao je Miladin Simić, tehnički organizator Festivala. 
  
Festival će trajati tri dana, a mališani će u tom periodu imati priliku da upoznaju najljepše dijelove grada, tvrde iz Organizacije. Na jubilarnom trećem turniru, koji će biti održan iduće godine na istom mjestu, očekuju dolazak  djece iz Moskve i Krima. Kažu da će tek tada ostvariti cilj šahovskog saveza Republike Srpske, obuhvatanje velikog dijela Slovenskog brastva. 
 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)