Seminar

Treneri iz Republike Srpske učili od Andree Trinkijerija

  • 22.09.2018. 20:06

Sjajno predavanje na košarkaškoj klinici Saveza Republike Srpske održao je harizmatični Italijan, uz Šarunasa Jasikevičijusa, najtalentovaniji evropski trener mlađe generacije.

Trinikijeri je pričao na temu preuzimanja u napadu i odbrani. Ovdašnji treneri imali su priliku da uče od čovjeka koji je na neki način bio jedan od začetnika novih košarkaških trendova u Evropi. 

Naime, oktrivanjem Kajla Hajnsa i nevjerovatnom hrabrošću da igra sa centrom ispod dva metra uticao je da evropska košarka dobije novi zamah čime je pokazao viziju vrhunskog košarkaškog uma.

"Otišao sam kod predsjednika i rekao sam mu: "Ja bih centra od 1.95 m". Rekao mi je da sam lud. Bio sam uporan i govorio sam mu da mi vjeruje. Ako ne bude funkcionisalo ponudio sam ostvaku na šta je pristao i Hajns sada ima tri Evrolige", rekao je Italijan.

Kroz karijeru je često stvarao i oblikovao igrače. Počevši od drugoligaša Verolija gdje je pomenuti Hajns i stasao, pa preko Kantua koji je pod Trinikijerijevom komandom igrao prelijepu košarku i postao Evroligaš. Tada je eksplodirao Vladimir Micov, a vjerovatno najbolje partije u karijeri igrao i Marko Šćekić.

"Šćeka je najsporiji igrač kojeg sam ikad trenirao, ali je njegov najjači mišić mozak. Uvijek je bio na pravom mjestu i sve je odlično razumio. Micov je veliki sanjar i trebalo mu je dosta vremena da shvati šta sve može na terenu. Našli smo se, kliknuli i sada je to što jeste. Zvao sam ga princeza i prema njemu sam se odnosio kao prema princezi", rekao je Trinkijeri.

Udruženje košarkaških trenera napravilo je kontinuitet u radu sa seminarom pa iz godine u godine u Banjaluku dolaze vrhunski predavači. Najveće zasluge za to idu Aleksandru Ćikiću, treneru juniora Igokee i članu stučnog štaba reprezentacije BiH.

"Mislim da je ovo najmanje što naši treneri koji hoće da rade i da ulože u sebe, da ulože u sebe mogu da učine, a to je da saslušaju naše predavače i sigurno će nešto naučiti", rekao je Ćikić.

Seminar se nastavlja sutra u dvorani u kampusu. U 10 časova i 30 minuta, predavanje drži profesor Vladimir Koprivica, a u podne trener Igokee Nenad Trajković na temu individualni razvoj igrača.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм