Štrajkuje glađu zbog smanjene plate

  • 04.09.2017.18:39

Zoran Latinović, radnik šumskog gazdinstva u Driniću, krenuo je u štrajk glađu. Tvrdi da mu je uprava smanjila platu čak šest puta, i to bez pravog obrazloženja.

Nakon kvara traktora koji je vozio, početkom avgusta dobio je novčanu kaznu, a poslije dvadesetak dana, i novo radno mjesto.

Umjesto kao vozač, počeo je da radi kao nekvalifikovani radnik. Ugovor je morao da potpiše, jer bi, kaže, u suprotnom dobio otkaz. Koeficijent mu je tako prepolovljen, a novom platom, poručuje, ne može da pokrije ni ratu kredita. Tvrdi da je čitava zbrka nastala jer nije htio da bude član takozvanog “žutog sindikata” kojim, kako kaže, rukovodi direktor gazdinstva.

"Ja sam radio na normi na učinak. Znači, ja koliko izvučem kubika, kubik mi je bio marka, marka i pet, izlazio sam negdje na oko hiljadu maraka, devetsto, hiljadu i sto. A sad mi je s ovim koeficijentom smanjio platu na 286 maraka.  Moja rata kredita je 262 marke, i kad mi odbije solidarnost, ja ostajem dužan", žali se Zoran Latinović, radnik u ŠG Oštrelj iz Drinića.

Direktor šumskog gazdinstva Oštrelj, Neđo Galić, demantuje sve Latinovićeve optužbe. Tvrdi da su priče o sindikatu čista izmišljotina, a  Latinovićev potez povezuje sa njegovim obračunom sa šefovima. Nedavno se, baš zbog novog ugovora, žestoko posvađao sa tehničkim direktorom, zbog čega je reagovala i policija. Tačno je, kaže Galić, da je Latinović prebačen na drugo radno mjesto. Uprkos tome, poručuje da ima platu od 1700 maraka, za šta je priložio i platni spisak. Doduše, iz jula mjeseca, prije nego što je Latinović počeo da radi drugi posao.

"Promjenjeno je radno mjesto zato što mi sad jednostavno u sezoni imamo prioritete, šumsko-uzgojne radove, imamo pomoćne radnike u doznaci. Znači, mi jednostavno dajemo po prioritetu radnicima ugovore, i mijenjamo im radna mjesta.  Mi jednostavno svakih pet-šest dana mijenjamo ugovore o radu", kaže Galić.

Latinović ne spori da je sve do prošlog mjeseca dobro zarađivao, ali, tvrdi, sada više ne može da prehrani porodicu. Pošto bi, kaže, svakako gladovao kod kuće, odlučio je da protestuje pred šumarijom. Tu će i ostati, sve dok ga uprava ne vrati na staro radno mjesto. Galić poručuje da može da štrajkuje koliko mu volja, ali da za to nema osnova. Iz sindikata šumarstva i prerade drveta poručuju da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Galića jer, kako kažu, odavno vlada hajka na radnike koji mu se suprotstave.