Štros-Kan će savjetovati Vladu Srbije

  • 13.09.2013.19:23

Bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Štros-Kan je pristao da savjetuje Vladu Srbije i očekuje se njegov dolazak u Beograd iduće sedmice, izjavio je srbijanski zamjenik premijera Aleksandar Vučić.

"Složili smo se u principu, postoje samo tehnički detalji koje treba dogovoriti," rekao je Vučić za AFP, dodajući kako se očekuje da će bivši šef MMF-a u Beograd doći u roku od sedam dana.

Vučić je ranije u izjavi srbijanskim medijima rekao da će Štros-Kan biti savjetnik Vlade, i da će osim njega savjetovati i ministra finansija i premijera.

Nije poznato koliko će vremena Štros-Kan biti angažiran za ovaj posao, kao ni njegov honorar. Ovaj 64-godišnji ekonomista će pomoći Srbiji da reprogramira svoje dugove, rekao je Vučić, dodajući da Štros-Kan nije bio posebno zadovoljan kada mu je prezentovana situacija u kojoj se nalazi Srbija, ali je već ponudio nekoliko rješenja.

Štros-Kan je dao ostavku u MMF-u nakon što je 2011. godine uhapšen zbog navodnog seksualnog napada na sobaricu u njujorškom hotelu.