ATV

U Hercegovini niču solarne elektrane

  • 10.03.2016. 20:24

Riješili su Hercegovci da iskoriste bistro plavo nebo i više od sto pedest sunčanih dana godišnje. Bacili su se u izgradnju solarnih elektrana. U protekloj godini otvoreno ih je pet, a na stolu Regulatorne agencije za energetiku su još četiri zahtjeva.

"U zadnje vrijeme je uočen trend da kažem izgradnje tih objekata iz razloga što se dobijaju određeni posticaji za njihovu izgradnju, odnosno za proizvodnju električne energije iz tih izvora", rekao je Nebojša Šušić, sef Sektora za dozvole i tehničke poslove u Regulatornoj agenciji za energetiku RS.

Najveća u Srpskoj je elektrana porodice Nosović iz Bileće. Prostire se na deset hiljada kvadrata, a njena izgradnja koštala je 700 hiljada maraka. Ipak, novac se kažu brzo vraća. A i proizvodnja je na zavidnom nivou.

" Na godišnjem nivou od 340 hiljada klilovat časova znači da bi mogli na dnevnom nivou oko 70 domaćinstava da snadbjevamo električnom energijom. Kome prodajete struju? Elektroprivredi Republike Srpske. Koliko zaradite na godišnjem nivou? Pa oko 120 hiljada maraka", objasnio je Trifko Nosović, vlasnik solarne elektrane "Solar 1".

Sve je više i domaćinstava koja na krovove kuća postavljaju solarne panele. Uštedi se i do dvadesetak maraka struje mjesečno, priča Miloš Lero. I on je podigao mini elektranu koja hrani porodicu.

" Problemi životni, treba da zaposliš nekoga, treba da imaš neki dinar, trebaš da radiš i tako dalje. Inače to se radi u svijetu svuda već dugo vremena. I jeste zadovoljni, kakva su iskustva? Radi dobro, sve radi. Može se zaraditi? Ma da, ima plata jedna mjesečna i gotovo", kaže Miloš Lero,vlasnik male solarne elektrane "Bileća".

Na solarnu energiju prešao je i trebinjski Dom penzionera, a i Regulatorna komisija za energetiku napravila je mini centralu na svojoj zgradi. Po zakonu su svi proizvođači dužni da idućih 15 godina struju iz obnovljivih resursa plasiraju Elektroprivredi Republike Srpske, a onda će kažu moći na slobodno tržište.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!