ATV

VIDEO: 20 godina od samoubistva Kurta Kobejna

 • 05.04.2014. 14:10

Kurt Kobejn 5. aprila 1994. izvršio je samoubistvo u svojoj kući u Sijetlu. Poslije tačno 20 godina od tragične smrti legendardnog muzičara, Kris Novoselić, koji je sa Kurtom Kobejnom osnovao "Nirvanu" 1988., progovorio je o svim detaljima iz njihovog života pa i o smrti legendarnog muzičara.

U biografiji Kurta Kobejna, Novoselić je objasnio kako je izgleda muzičar posljednjih dana života.

- U to vrijeme se već bio udaljio od svih svojih veza, prijateljskih i ljubavnih. Ni sa kim nije posebno pričao. Odvezao sam ga na večeru, a to je na žalost rezultiralo kupovinom heroina. Dobro je rekao njegov diler. Kurt je htio da umre. Kupio je preveliku količinu heroina i znao je šta radi - ispričao je Novoselić.

Novoselić je u biografiji pisao i o velikim problemima koje je Kortni Lav stvarala bendu i o razdoru koji je unijela.

- Napetost je najjača bila u vrijeme malo prije vjenčanja Kurta i Kortni na Havajima. Kortni nije htjela da moja supruga Šeli bude na vjenčanju, nakon čega smo se posvađali - napisao je Novoselić koje je tek tada otkrio kako nikada njihovu vezu nije odobravao, jer je smatrao da Kortni na Kurta jako loše utiče.

Kris nikada nije skrivao da je Nirvana zapravo bend u "vlasništvu" Kurta Kobejna. Istaknuo je nekoliko puta u intervjuu za Rolingston kako su on, Dejv Grol i Kurt bili svi jednaki tokom snimanja i na koncertima, no dodaje da je očito kako je "Nirvana" bila takva kakva je upravo zbog Kobejna.

Dejv Grol, sada u bendu Foo Fighters, ispričao je sličnu priču.

- Živjeti s Kurtom bilo je smiješno. On se izolovao od ljudi emocionalno na mnogo načina. Ipak, imao je nježnu narav. Nikada nikome namjerno nije pravio probleme - ispričao je Grol dodajući da je Kurta i Krisa gledao kao da su srodne duše.

- Ja sam prestao da konzumiram drogu kada sam imao 20 godina. Nikada nisam probao heroin, niti bilo kakve pilule. Pušio sam travu i dosta sam se zabavljao - rekao je Grol i dodao da je bilo dana kada s Kurtom i Krisom nije razgovarao dosta dugo, iako su sve vrijeme bili zajedno na turneji.

Problemi su se nagomilali, tvrdi on, od 1992. godine, nakon uspjeha s albumom "Nevermind".

Tokom 1993. policija je nekoliko puta posjetila kuću Kobejnovih zbog navodnih dojava da Kurt ima pištolj, te zbog svađi između njega i Kortni. Istovremeno, karijera mu je bila u usponu. Nakon uspjeha sa albumom "Nevermind", uslijedio je i hvaljeni album "In Utero", koji je ujedno i posljednji album koji je Kurt snimio.

Kurt je 4. marta 1994. godine pokušao da se ubije mješavinom tableta i droge. Lavova ga je pronašla i odmah odvela u bolnicu. Kurt je cijeli dan bio bez svjesti, a ostavio je i oproštajno pismo.

Kortni je 18. marta, nakon što su se vratili u SAD, pozvala policiju i rekla im da je Kurt sklon samoubstvu. Rekla im je kako se zaključao u sobu s pištoljima i tabletama. Nakon intervencije policija je otkrila kako Kobejn nije bio suicidan, već je Lav pozvala policiju jer joj Kurt nije otvorio vrata.

Nekoliko dana kasnije, Kortni je htjela da nagovori Kurta da ostavi drogu, a on se u Los Anđelesu čak prijavio i na kliniku za odvikavanje. Ipak, otišao je par dana kasnije. Pronašli su ga mrtvog 8. aprila 1994. godine, tri dana nakon što se ubio.

 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program