Град нијем

У кругу "Топлане" ниче аутопраоница без икакве дозволе

  • Извор: АТВ
  • 29.10.2023. 21:00

"Што је дозвољено нама, није и другима" - фраза која најбоље описује предизборна обећања, а онда и мандат градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића.

Када је преузео управљање над највећим градом у Српској, обећавао је "куле и градове", реформе, бесплатан превоз, а на крају ћемо добити аутопраоницу поред резервоара са нафтом - и то у кругу "Топлане".

Пошто се из Града по овом питању не оглашавају, јасно је да ће људи, очигледно блиски градоначелнику, без проблема правити аутопраоницу која нема ни одобрење, ни потребне услове за рад, а притом ће бити смјештена, у најмању руку, на упитној локацији. Ради се о простору у кругу "Еко топлане", а на само неколико метра налазе се запаљиве материје, високонапонска постројења, као и цјевовод. Аутопраоница би требала да буде постављена право поред једног спремника за нафту, а радови су већ у току.

Управни одбор Еко топлана није дао сагласност за радове, те је изричито забрањено обављање радова који нису повезани са топланом. Ипак, радови су у току.

Из овог предузећа упутили су и упозорење какве све посљедице ова илегална градња може изазвати.

"Мали поремећај електроенергетске стабилности система, отвара узрочно-посљедични ланац који може довести до хаваријског стања и прекида у испоруци топлотне енергије. Посебно наглашавамо и скрећемо пажњу на аспект очувања стабилности и испоруке топлотне енергије која је таквим актом доведена у опасност", саопштено је из бањалучке "Топлане".

Како сазнајемо, ту би требало да буде још један објекат "Pro Clean", самоуслужне аутопраонице, која своје апарате има на неколико локација у граду.

Једна од њих је и у "Аквани", гдје су изнајмили простор од 27 паркинг мјеста укупне површине 315 метара квадратних.

У уговору између "Акване" и закипца, наводи се да је цијена 3,10 KМ по метру квадратном са ПДВ-ом, па ће тако закупац, Марко Плавшић, који је регистрован као власник "Pro Clean"-а плаћати "Аквани" 976 KМ мјесечно.

Прихваћена сума је скоро два пута мања од минималне цијене која је тражена у огласу. Наиме, почетна цијена у огласу је била пет KМ по метру квадраном плус ПДВ и тиме би "Аквана" добијала 1.842 KМ.

Поједини медији наводе да је в.д. директора АД "Топлана" Љубиша Анчић дао "благослов" за градњу како би заузврат могао да, без плаћеног закупа, користи јавну површини на којој је изграђено дјечје игралиште. Ради се о игралишту у насељу Нова Варош, а Анчић је раније често кажњаван јер је башту свог кафића "Мартел" управо стављао на ову јавну површину. Наводно, те проблеме нема откако је прешао у ПДП.

И док је Станивуковићу један од првих потеза у мандату било затварање аутопраонице у кругу Чајевеца, мандат приводи крају тако што ће градити објекат исте намјене у кругу "Топлане".

Подсјећамо, у јануару 2021. године, Урбанистичко-грађевинска инспекција града Бањалука је донијела је рјешење о забрани употребе самоуслужне аутопраонице у кругу "Чајавеца" у Бањалуци, јер објекат нема употребну дозволу.

Станивуковић је тада рекао да "више нема привилегованих и оних који могу без потребних дозвола и мимо закона да обављају посао".

"Овим шаљемо поруку да смо спремни да се ухватимо у коштац са оваквим лошим појавама и идемо ка оздрављењу друштва и вриједности", нагласио је тада Станивуковић.

По свему судећи, чини се да то не важи за "градоначелников круг".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)