Skupština Grada

Banjalučki odbornici usvojili paket ekonomskih mjera

  • 10.04.2020. 19:26

Subvencije za komunalne takse i zauzimanje javnih površina, milion maraka za poljoprivredu, besplatno korišćenje gradskih prostora za one koji ne rade zbog krize, odgoda otplate dugova gradu na šest mjeseci - to su neke od mjera koje su izglasane danas na vanrednoj sjednici Skupštine Grada Banjaluka. Ova situacija je primarno zdravstveni izazov, ali sve više predstavlja i ekonomski i socijalni, poručio je Igor Radojičić.

"Skupština Grada je danas odobrila svih 13 predloženih akata i na taj način omogućila da se određene kategorije građana - poljoprivrednici, zakupci, poslovni subjekti, preduzetnici, već od iduće sedmice mogu obratiti Gradu sa prijedlozima i zahtjevima za određene subvencije, olakšice ili oproste", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Danas izglasane odluke će naredne sedmice biti na snazi, a javni pozivi će biti otvoreni uglavnom do kraja godine. Predloženo restrukturisanje gradskog budžeta će biti vrijedno oko 6,5 miliona maraka, dok je za pomoć ekonomiji planirano oko 3,5 miliona maraka sredstava. Grad već naredne sedmice ulazi u pripremu narednog paketa mjera, o kojima će se više govoriti kada budu jasne razmjere ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije. Nakon 20 godina, gradski parlament se vratio u Banski dvor, ali uz sve mjere predostrožnosti.

"Ono što imam potrebu da kažem da smo mi ispoštovali sve ono što je išlo od strane Republičkog štaba za vanredne situacije, Gradskog štaba za vanredne situacije, i Ministarstva uprave i lokalne samouprave - to jeste da nemamo duži socijalni kontakt u samoj sali i ispoštovali smo sve što se tiče tehničkih i prostornih mogućnosti u samom skupštinskom zasjedanju", naglasio je Zoran Talić, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka.

Svoje prijedloge za pomoć ekonomiji je imao i PDP. Paketom mjera PDP-a, koji je gradonačelnik Banjaluke ocijenio kao "jeftini i nestručni populizam", predviđeno je čak i ukidanje lokalnih izbora u Banjaluci. "U parlamentu sam proveo 14 godina i tri godine kao gradonačelnik, nikada nisam vidio ni sličan prijedlog, koji kroz svega šest rečenica mijenja zakone, podzakonske akte, ulazi u sukob sa Ustavom i iz aviona dijeli neke novce za koje nije rečeno ni odakle ni kako", rekao je Igor Radojičić. On je prijedloge PDP-a okarakterisao kao nestručne i prepune neustavnih i nezakonitih obećanja, te potpuno neprovedive u praksi.