Nema rasprave

Banjaluka još čeka na rebalans Budžeta

  • Извор: АТВ
  • 16.11.2022. 19:41

Dokumenti važni za funkcionisanje grada i nakon dvije godine predmet su političkog prepucavanja na relaciji gradonačelnik skupštinaska većina. Posljednji u nizu je rebalans budžeta, rasprava o njemu još uvijek se ne nazire, bar u skupštinskim klupama. Dok gradonačelnik sa jedne strane poručuje da Banjaluka što prije mora dobiti rebalans i krivce za to traži u skupštinskoj većini, oni mu odgovaraju da dokument nisu još ni dobili, i ne znaju ni šta se u njemu nalazi.

"Ne znamo šta se zaista nalazi u ovom rebalansu, svakako da smo tu da sjedamo da se dogovaramo. Prije svega pozvao bih gradonačlenika da ispoštuje zaključke skupštine i odluke koje je donijela skupština grada još ljetos neke i ranije i tek onda možemo raspravljati o rebalansku budžeta", kaže Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

O građanima očigledno niko i ne razmišlja dovoljno, stav je Milka Grmuše. Ne vidi kaže smisao u odluci većine da blokira rebalans. 

"Skupštinska većina ima apsolutno sve mehanizme da ako smatra da u rebalansu nešto nije dobro ili bilo kom budžetu kroz svoje amandmane i djelovanje to poprave oni to mogu uraditi sad pa sad zašto to ne rade to je pitanje za njih ja smatram da je to politički strađno nekorektno, mislim da je to politička patologija", kaže Milko Grmuša, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka.

Nisam optimista da se rebalans može uopšte usvojiti ove godine, kaže Neven Stanić, jer još uvijek nije zakazan ni kolegijum.

"Ja sam lično i od načelnice, sad da li je načelnica ili savjetnica Šljivar to se isto ne zna u gradskoj upravi tražio sam već dva puta da mi se na mejl dostavi dokument nisam dobio taj dokument , tako da ne znam ni o čemu da raspravljamo", kaže Neven Stanić, šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluka.

Banjaluka od ovog mjeseca funkcioniše i bez predsjednika skupštine. Osim toga u skupštinskim klupama trebali bi se pojaviti i novi odbornici s obzirom da su neki aktuelni preuzeli mandate u Narodnoj skupštini Republike Srpske. A kako saznajemo sertifikati za nove odbornike još uvijek se očekaju.  S obzirom na cjelokupnu situaciju i pitanje rebalansa budžeta moglo bi ostati na dugom štapu.

Тагови: