У близини Кастела

Бунар, остаци тржнице и калдрме - вриједни археолошки налази у Бањалуци

  • Извор: АТВ
  • 27.01.2024. 13:08

Трагови некадашњег живота све су јаснији у данашњици. Музеј Републике Српске пронашао је бунар из средњовјековног периода приликом археолошких ископавања. Бунар на локацији некадашње Калдрме у близини Кастела, изненадио је многе и заголицао машту бројних грађана.

"Бунар је иначе направљен од камена. Нема никакав везивни материјал. Ријеч је највјероватније о камену из Врбаса. Стигли смо до 165-170 центиметара са ископавањем. Даље нисмо смјели ићи из безбједносних разлога, јер можда има воде још испод“, каже археолог у Музеју Републике Српске доц. др Ивана Панџић.

Због даљих планова уређења парка од стране Градске управе унутар кружног тока, по законским процедурама, прије било каквих радова морају се извршити археолошка истраживања, поготово у зонама у којима постоје претпоставке да би испод неколико центиметара земље могло бити значајно откриће. Бунар је откривен пола метра испод површине земље. 

"Ми смо радили посљедњу седмицу децембра. Вријеме нас је послужило па смо за шест дана завршили посао како би могли да се наставе радови у склопу пројекта уређења ове површине. Случајним налазом смо пронашли не само бунар него и остатке старе тржнице и калдрме“, каже археолог у Музеју Републике Српске доц. др Ивана Панџић.

До компликација у истраживању увијек може доћи. У самом процесу археолози пазе да не оштете ни један камен и предмет који се у том тренутку нађу на локацији. Сваки траг је важан. 

"Бунар је карактеристичан јер је узак доље, на 1,7 метара није проток кисеоника као стандардно, није згодно ископавање. Ми не знамо која је дубина а постоји и претпоставка да је испод вода“, каже Панџић.

Бунар ће бити укључен у нови парк. Нацрт пројекта ће се измијенити да би се очувала слика некадашње Бањалуке. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.