УКЦ Републике Српске

"Бунт" медицинара и пацијената: Станивуковићеве изјаве никада не смијемо заборавити

  • Извор: АТВ
  • 19.10.2023. 17:30

Никада не смијемо опростити ни заборавити тврдње градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића да се на УКЦ-у Републике Српске, у јеку вируса корона, користио индустријски кисеоник, поручили су ово данас на Тргу Крајине у Бањалуци здравствени радници УКЦ-а на челу са директором Владом Ђајићем.

Он је новинарима на Тргу рекао да је ово бунт задравствених радника, пацијената који су се лијечили од ковида 19 и њихових породица.

„Дошли смо на Трг Крајине из два разлога. Један је што је 2. октобра 2021. Оодје баш на Тргу окупио (Станивуковић) своје истомишљенике и тражио хапшење руководица здравствених установа, министра здравља, па и мене лично, због уоптребе, како је тада рекао, чађавог, прљавог индустријског кисеоника који је отрован за наше пацијенте, што није било тачно и он је знао да није тачно. И други, што је он на овом Тргу, због несретне смрти једног младог Бањалучанина, дошао на чело Градске управе. То је исто хтио и преко много већих, катастрофалних посљедица у Клиничком центру и другим установама, да дође на чело републичке власти“, изјавио је Ђајић.

Реако је да здравствени радници нису дозволили да се пацијенти поколебају, иако је било много пацијената и њихове родбине који су вршили притисак да не користе тај кисеоник.

„Ми смо наставили без обзира на многе пријетње, да дајемо тај кисеоник нашим пацијентима, и успјели смо. То је наша велика побједа и дошли смо овдје данас да кажемо да му то никада не смијемо опростити ни заборавити, и да та тема мора бити стално актуелна, да људи схватају колико је Драшко Станивуковић свиреп и колико је спреман на све да би покупио политичке поене и дошао на чело Републике Српске“, рекао је Ђајић.

Захвалио је свим радницима што нису посустали, што су радили даноноћно и однијели велику побједу, као и свим новинарима који су били објективни по овом питању.

Докторица Славица Зељковић, начелница Ургентног центра у УКЦ-у Републике Српске, захвалила се свим који су дошли и подржали ово окупљање.

„Ми смо сво вријеме немилосрдне, тешке борбе за ковидом имали тешких момената, али један од најтежих јесте био 'афера кисеоник'. Тада је дошло до ситуације када су се грађани, који су до тад слушали и тражили од нас информације и слиједили упуства која има дајемо, нашли у ситуацији да доведу у питање све што ми радимо и говоримо. Ми се у том моменту нисмо поколебали, наставили смо да радимо и даље јер смо знали да радимо добро и најбоље што можемо“, изјавила је Зељковић.

Она је рекла да сваки покушај ометања здравствених радника у тако тешким ситуацијама грађани треба да преиспитају.

„Требају да преиспитају намјере свих оних који такве ситуације масовних несрећа и епидемија користе у било које друге сврхе“, поручила је доктрица Зељковић.

Зора Зрнић, медицинска сестра на Инфективној клиници УКЦ-а Српске, рекла је да је рад у ковид систему био напоран и тежак, те да су радници били и физички и психички исцрпљени.

„Супруг и ја смо обољели у мају 2020. године. Смјештени смо на Инфективну клинику, примали смо ксиеоник као и остали болесници. Имали смо исти третман и одговарајућу терапију. Нас је кисоеник спасио, а када је била афера , наши болесници су имали страх од кисоеника. Из нашу подршку су пребродили то и примали су кисоеник“, рекла је Зрнић.


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.