Сеизмолог

Цвијић Амулић: У периоду смо појачане активности, можемо очекивати и јачи земљотрес

  • Извор: АТВ
  • 10.04.2024. 08:57

Сеизмолог Сњежана Цвијић Амулић каже за АТВ да можемо очекивати далеко снажније земљотресе од оног који је синоћ погодио Бањалуку јер се налазимо у периоду појачане сеизмолошке активности.

"Многи људи су били будни и могли су да осјете. То је обично ноћни период када се и слабији земљотреси осјете, поготово на вишим спратовима. Овај земљотрес је био магнитуде 2,4 степена по Рихтеру и могао је да пробуди и узнемири неке грађане који су били будни", каже Цвијић Амулић.

Епицентар је био у Пријечанима као и током разорног земљотреса из 1960. године, што није неуобичајено.

"У посљедње вријеме смо ушли у период појачане сеизмолошке активности у нашем региону. Имали смо земљотрес у Петрињи, Берковићима, Зеница, па граница Црне Горе и БиХ. Најближе је Билећа гдје су људи веома узнемирени. Има их доста који су јачи и изазову оштећења на објектима, ништа неуобичајено. Та побуда на једном мјесту доприноси иницијалној енергији за појаву земљотреса на другом мјесту, тако и ова. Овдје можемо очекивати много јачи земљотрес од овога што је био", каже Цвијић Амулић.

О упозорењима на телефону

"Сваки наш мобилни телефон има мини акцелерометар који реагује на сеизмичку побуду. Ми добијамо обавјештење послије, не прије. Имамо хиперцентрално вријеме. Тамо гдје се земљотрес деси добијамо поруку, барем неколико секунди послије. Не можемо никако прије добити. Земљотрес се прво деси, па се онда добије порука", каже Цвијић Амулић.


Пратите нас и путем Вибера