Početni radovi vrijedni oko osam miliona KM

Do 2022. godine 95 odsto gradskog i seoskog područja Banjaluke dobija pitku vodu

  • 05.08.2019. 19:32

Do 2022. godine preko 95 odsto gradskog i seoskog područja Banjaluke imaće pitku vodu. Početni radovi vrijedni oko 8 miliona maraka kreću već u septembru za šta je raspisan i Javni poziv, kaže gradonačelnik Igor Radojičić. 

"Grad Banjaluka u svojim prioritetima odnosno na mjestu broj jedan, ako smo na urbanim području riješili problem gradskog grijanja koje je bilo problem urbane zone, za seoska i prigradska područja voda je pitanje broj jedan", kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Govoreći o razvoju poljoprivrede u ruralnim dijelovima Banjaluke, danas se pričalo i o registraciji poljoprivrednika u bazu podataka Centra za razvoj sela. Pozitivne strane upisa u bazu su brojne, objašnjava direktor Centra Draško Ilić. 

"Baza će nam pomoći da znamo šta je ove godine na teritoriji Banjaluke od privredne proizvodnje rađeno, koliko je prinosa ostvareno. Pomoći će nam da možemo selektovati one koji imaju tržišne viškove i kojima će trebati naša služba za ispitivanje tržišta otkup i plasman proizvoda  i za mnoge druge stvari koje će ona u sebi sadržavati", kaže Draško Ilić iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Na Manjači se, osim na poboljšanju poljoprivrede, radi i na poboljšanju turizma. Veliki radovi na dugoočekivanom Turističko-rekreativnom centru trebalo bi da počnu već iduće godine. 

"Aplicirali smo na pet, tri projekta su nam prošla prvu fazu što znači da ako bi u finalnoj verziji prošli mi bi bili u stanju da 65 do 70 odsto cijelog Turističko-rekreativnog centra završimo kroz ta tri projekta", kaže Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije Banjaluka.

Otvaranje nekoliko rejonskih pijaca u kojima bi se plasirali organski proizvodi i prva Krajiška kuća u Banjaluci, a zatim i u Trebinju po uzoru na onu Hercegovačku, bili bi nova mjesta za plasiranje proizvoda domaćih proizvođača. Na području Banjaluke, prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, ima oko 1.600 poljoprivrednika za koje stiže još dobrih vijesti. Predstavljen je aktuelni javni poziv za dodjelu subvencija za poboljšanje kvaliteta zemljišta, na koji se zainteresovani mogu javiti do 31. avgusta.

Тагови: