Eko toplane gradu Banjaluka isplatile dobit

  • 18.12.2020. 15:59

Eko toplane Banjaluka su u petak na račun grada izvršile uplatu dividende u iznosu 97.940 KM, u skladu s odlukom Skupštine društva.

Dobit je isplaćena uprkos problemima sa pandemijom virusa korona, što još jednom, kako se naglašava u saopštenju, potvrđuje da su Eko toplane Banjaluka samoodrživo, funkcionalno i profitabilno preduzeće.

"Ovo je prvi put otkako postoji sistem daljinskog grijanja u našem gradu da je toplana, u ovom slučaju Eko toplane Banjaluka, svojim osnivačima isplatila dobit", ističu u saopštenju Eko toplane. 

Dodaju da je osnivanjem Eko toplana Banjaluka grad u posljednje tri godine uštedio oko 40 miliona KM jer su staroj toplani u prethodnom periodu svake godine obezbjeđivane subvencije, pozajmice i garancije kako bi se obezbijedio energent i funkcionisanje sistema daljinskog grijanja.

"Samo u periodu od 2008. do 2018. godine Banjaluka i Vlada Republike Srpske su bile prinuđene da za potrebe nabavke energenta, kroz subvencije, pozajmice i garancije daju staroj toplani oko 120 miliona KM, jer bez te pomoći grijanje u gradu nije bilo moguće", pojašnjavaju iz ovog preduzeća.

Dodaju da zahvaljujući formiranju novog preduzeća - Eko toplana Banjaluka nije više bilo potrebe da Vlada Republike Srpske i grad subvencionišu gradsku toplanu, niti je ovo preduzeće dobilo bilo kakve subvencije od grada, Vlade Srpske ili bilo koje druge institucije.

"Menadžment Eko toplana najveću zahvalnost duguje korisnicima naših usluga koji su svojim uplatama za utrošenu toplotnu energiju omogućili da sistem daljinskog grijanja funkcioniše", pojašnjavaju iz Eko toplana.

Prema njihovim riječima, naplata za prve tri godine postojanja "Eko toplana" je oko 92 odsto, sa tendencijom porasta procenta naplate iz godine u godinu.

Oni su pojasnili da su sve pripreme za ovu sezonu izvršene na vrijeme, a kao i prethodnih godina, Eko toplane su obezbijedile dovoljne količine energenta vlastitim sredstvima bez dodatnih zaduženja.

"Osnivanjem Eko toplana grad je dobio uspješno preduzeće sa stabilnim izvorima energije, a trenutno najveći problem sistema daljinskog grijanja je distributivna mreža koja je dotrajala, stara skoro pet decenija i zahtijeva ogromno ulaganje. Svi problemi sa grijanjem u Banjaluci dolaze zbog loše distributivne mreže, a vlasnici iste bi u narednom periodu trebalo ozbiljno da se pozabave ovim problemom da sistem daljinskog grijanja ne bi bio ugrožen", rekli su iz Eko toplana.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.