Demanti

Fond PIO: Kresojević obmanjuje javnost!

  • Извор: АТВ
  • 13.01.2023. 10:20

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske oglasilo se demantijem, povodom izjave gradskog menadžera Banjaluke Borisa Kresojevića, kao PIO ne želi da isplati sredstva jednokratne pomoći banjalučkim penzionerima.

Demanti prenosimo cijelosti:

"Oštro demantujemo izjavu gradskog menadžera Banjaluke Bojana Кresojevića koju su prenijeli pojedini mediji u kojima navodi da Fond PIO odbija saradnju na načn da ne želi da isplati sredstva jednokratne pomoći za penzionere Grada Banjaluke.

Na poziv predstavnika Grada Banja Luka na sastanak u Gradskoj upravi predstavnici rukovodstva filijale Banja Luka uredno su se odazvali i saslušali zahtjeve vezano za isplatu jednokratne pomoći penzionerima Grada Banjaluka koju je donijela Skupština grada.

Sagledavši zahtjeve Fond je odgovorio da način na koji predlažu da se izvrši isplata jednokratne pomoći u skladu sa propisima nije moguć.

Fond je budžetski korisnik i ne posjeduje svoj račun, te na taj način ne može ni primiti uplatu od strane Gradske uprave namijenjenu za jednokratnu isplatu penzionerima.

Potom slijedi pismeni zahtjev da se dostave podaci sa imenom i prezimenom, adresom i tekućim računom, na koji je Fond odgovorio da su traženi podaci licše prirode i da ne možemo dati bazu podataka koju vodi i uređuje u skladu sa zakonom isključivo Fond, a isti se mogu ustupiti samo istražnim i pravosudnim organima u slučaju vođenja istražnog postupka protiv određenog lica ili grupe lica.

I pored nerazumnih zahtjeva koji su iskazivani od strane Gradske uprave pri tome pokazujući elementarno nepoznavanje propisa o budžetskom poslovanju, zaštiti ličnih podataka, ne razlikujući šta su povjerljive informacije, a šta lični podaci itd., Fond je upoznao Gradsko udruženje penzionera Banjaluka i Udruženje penzionera Republike Srpske da ćemo u interesu penzionera tražiti način kako da se na zadovoljstvo svih riješi ovaj problem, a da se pri tome ne krše propisi.  

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović 11. januara kontaktirao je Кabinet gradonačelnika tražeći sastanak u ovom udruženju kome bi prisustvovao i sam Gradonačelnik na kome bi se dogovorio model isplate u što kraćem roku.

Fond je isti dan iz Udruženja penzionera obaviješten da je Gradonačelnik na odmoru do

20. januara, te da se sastanak može održati tek u ponedeljak, 23. januara.

Fond PIO nikada nije odbio saradnju ni sa jednom institucijom, pa tako ni sa Gradskom upravom Banjaluke. Ovdje se radi o tome da nepoznavanje propisa i površnost u radu žele prikazati kao odbijanje saradnje, a jedina istina je da su iole pogledali propise da to što su od nas tražili i sami bi vicjeli da je nesprovodivo u skladu sa postojećom zakonskom regulativom.

I, na kraju Skupština grada je donijela odluku da se isplati jednokratna pomoć u visini od 100 КM, a onda je to smanjeno na 60 i onda se i to oteže sa isplatom sagledavajući upućene zahtjeve Elektroprivredi i Fondu koji su nesprovodivi na način kako to zamišlja Gradska uprava Banjaluka.

Penzionerima Grada Banjaluka ne preostaje ništa drugo već da sačekaju da se prvi čovjek Grada vrati sa odmora i odazove sastanku u Udruženje penzionera Republike Srpske na kome će u prisustvu predsjednika Gradskog udruženja penzionera direktor Fonda predložiti jedini mogući način da se izvrši isplata u skladu sa propisima", navodi se u demantiju.


  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм