Kineska nova godina

Gajanin: Konfucijev institut po aktivnostima prvi u Evropi

  • 25.01.2020. 20:42

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da Konfucijev institut prvi u Evropi po svojim aktivnostima, što je za pohvalu s obzirom da je i jedan od najmlađih.

Konfucijev institut, koji je dio banjalučkog Univerziteta, organizovao je u Banjaluci proslavu Kineske nove godine i obilježio dvije godina od osnivanja.

Gajanin je istakao da je institut imao puno aktivnosti otkako je osnovan, a kao posebno važno je naglasio izučavanje kineskog jezika.

Prema njegovim riječima, kroz ovaj institut približavaju se kultura, tradicija i običaji Kine i Srpske, a imao je i niz aktivnosti gdje se radilo na približavanju kulture dva naroda.

"Ove godine imamo ambiziozne planove, najavili smo otvaranje Konfucijeve učionice u Gimnaziji, a mislim da ćemo uspjeti pokrenuti studijski program izučavanja kineskog jezika u okviru Filološkog fakulteta pri čemu imamo podršku institucija, Vlade, resornog ministarstva, predsjednika Republike", rekao je Gajanin novinarima u Banjaluci.

Zamjenik gradonačenika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je da su za Banjaluku od važnosti i obilježavanje dvije godine od osnivanja instituta i proslava Kineske nove godine, jer to govori da je dobar domaćin i da ima šta da ponudi, ali i da može graditi priteljstva sa značajnim ekonomijama i društvenim zajednicama, kao što je Kina.

Amidžić je naveo da je Banjaluka na vrijeme prepoznala činjenicu da jedna petina svjetske populacije govori kineski, te će maksimalno podržati napore Univerziteta i pružiti svima priliku da njeguju svoju kulturu.

Profesor kineskog jezika na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci Gao Jang pojasnila je da se Kineska nova godina tradicionalno proslavlja u krugu porodice pri čemu se uživa u prazničkoj trpezi koju svi zajedno spreme.

Važno je, dodala je, da se na vrata i zidove ispisuju dobre želje za ukućane i da se u crvenim kovertama djeci i unucima poklanja novac.

"Ovo će biti godina pacova što znači da će biti uspješna i da će donijeti bogatstvo, ali i ljubavi i sreće", napomenula je Gao Jang.

Prema njenim riječima, Kineska nova godina večeras će biti proslavljena plesom, pjesmom i konverzacijom na kineskom jeziku, kao i nekim tradicionalnim običajima.

Za proslavu Kineske nove godine u Banjaluci priređen je bogat program koji su izveli polaznici Konfucijevog instituta i tako obilježili ulazak u godinu pacova - 2020.

Prema kineskom lunarnom kalendaru, Kineska nova godina ili Praznik proljeća ove godine se obilježava 25. januara.

Organizatori su pripremili novogodišnji program koji je spoj tradicionalnog i modernog, a učesnici su profesori i polaznici Konfucijevog instituta, te studenti i učenici osnovnih i srednjih škola sa kojima Konfucijev institut ima saradnju.

Proslava Kineske nove godine, u organizaciji Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci i Banskog dvora, prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić, dekani Univerziteta u Banjaluci i druge ugledne ličnosti.