Sporni ugovor

"GP Krajina" ne plaća Banjaluci milionske naknade

  • Извор: АТВ
  • 17.11.2022. 19:13

GP Krajina na čelu sa Borkom Đurićem, bivšim predsjednikom Privredne komore i dalje zakida grad Banjaluka za milione maraka. Saga traje od 2003. godine kada je sa tadašnjim gradonačelnikom potpisao, po mnogima, sumnjiv ugovor i izgradio cijelo jedno naselje. Nije plaćao uređenje zemljišta, jer je po ugovoru obavezan da infrastrukturu preda Gradu.

Sa novim odobrenjima za vrijeme mandata Draška Stanivukovića budžet Banjaluke je zakinut za cijelih milion KM. Da li je Stanivuković pokušao da raskine nepovoljni ugovor iz 2003. godine i da li je sabrao milionske iznose za uređenje građevinskog zemljišta koje Đurić do dan danas nije uplatio u gradsku kasu nije nam poznato, jer na to pitanje odgovor nismo dobili. Iz gradske uprave šturo saopštenje.

"Revizija pomenutog ugovora iz 2003. godine, koji je potpisan sa GP "Кrajina" je u toku. S obzirom da je riječ o izuzetno obimnoj dokumentaciji, reviziji i analizi ugovora se pristupa detaljno. Nakon što revizija u potpunosti bude završena, Grad će izaći sa saopštenjem za javnost", poručuju iz Gradske uprave.

Očigledno je da svi pred Zakonom nisu isti, poručuje struka. Neko se, poručuju advokati, iz nepoznatih razloga odrekao dijela izvornih prihoda koje propisuje Zakon.

"Svaka radnja koja bi išla u pravcu izbjegavanja ili neplaćanja zakonom propisane obaveze odnosno konkrento naknade bi mogla biti predmetom posmatranja i nekih drugih organa. Čini se da se određenim investitorima pogoduje, a određenim ne. Dakle, neko plaća naknadu, a neko ne plaća, postavlja se pitanje koji su to kriteriji po osnovu kojih se određuje kako neko može da plati neko ne može da plati neko izvlači određene benefite", kaže advokat Željko Bubić.

Benefita itekako godinama ima biznismen Borko Đurić koji po nepovoljnom ugovoru za grad već 18 godina gradi stanove i poslovne prostore na atraktivnoj gradskoj lokaciji i ubire desetine miliona KM. U posljednje dvije godine dobio je još četiri dozvole za gradnju u naselju “Aleja-Centar”. Sumnjive ugovore Đurić je sklapao i dok je vodio Privrednu komoru Srpske za koju privrednici tvrde da je pretvorio u privatnu komoru i lobirao samo za svoje interese. 

Glavni akter priče nam je u telefonskom pozivu poručio da smo nekonrektni i da ne želi davati izjavu za našu medijsku kuću.