taxi usluge

Gužve i korona utiču na dostupnost taxi usluga

  • Извор: АТВ
  • 24.12.2021. 13:03

Mnogi građani u Banjaluci u posljednje vrijeme žale se kako je u poslijepodnevnim terminima teško ili skoro nemoguće dobiti taxi prevoz jer su skoro svi prevoznici zauzeti.

Provjerili smo sa taksistima koji rade u glavnom gradu Republike Srpske da li je to tako i koji je razlog što je u posljednje vrijeme veoma teško dobiti njihove usluge.

Dragan Purišić iz Udruženja taksista „Banjaluka“ rekao je za ATV portal da su najveći krivci za takav ishod prevelike gužve koje se dešavaju u gradu, ali i korona.

„Kada su nam velike gužve, pogotovo oko četiri sata, tada rijetko ko od taksista ide uopšte u sabraćaj jer znamo da je tu neminovno kašnjenje, a to je nešto što građani ne žele, da čekaju. Ako nam je potrebno da od tačke A do tačke B putujemo 20 minuta, a što bi nam u normalnim uslovima trebalo mnogo manje, tada ni ne pokušavamo da se odazovemo, jer znamo da je to predug period da nas neko čeka“, rekao je Purišić.

Dodaje da je smanjen i broj taksisa na ulicama Banjaluke, ali da je to privremeno, te da je na to uticala pretežno korona ili gripa.

„Imamo nekad situaciju da nam 5 taksista ne radi jer su u izolaciji zbog korone. Tada se mora osjetiti taj manjak. Inače u gradu, kada smo u pitanju mi samostalni prevoznici, svaki dan saobraća oko 15 vozača“, navodi Purišić.

Da je gužva glavni krivac zašto je teže dobiti taksi usluge u drugom dijelu dana potvrđuje nam i Darko Vučić iz Udruženja taksista „Euro taxi“.

„Glavni problem je gužva. Realno za period od pola sata prije smo mogli odraditi po tri ili četiri vožnje, sada je to maksimalno jedna ili dvije. Nama je uvijek ista smjena, to je od 10 do 12 sati, samo što sada mnogo manje odradimo vožnji nego što nam je inače bila praksa. Uz to, tu je i korona. Čim neko od naših taksista se razboli, osjeti se“, rekao je Vučić za ATV.

Na pitanje da li bi povećanje broja vozila ili neki drugi način doveli do rješavanja ovog problema, Vučić tvrdi da nema, jer u ovom trenutku u Banjaluci saobraća 265 taksista, što ispunjava određene norme koje se od njih traže.

„Morate biti svjesni te situacije da nije cijeli dan takav, da nijedan taksista nema popunjenu cijelu smjenu. Ne može se od 3-4 sata konstantnog rada od 12-časovne smjene živjeti“, kaže Vučić.

Cijene već korigovane, ali moguće poskupljenje i u budućnosti

Pitali smo taksiste, da li će doći do poskupljenja cijena taksi usluga s obzirom da je evidentno povećanje goriva iz dana u dan.

„Već smo uradili određene korekcije. Prije su građani prilikom poziva ostvarivali popust od 10 do 20 odsto, međutim to smo sada ukinuli, pa su cijene nešto veće. Unazad 11 godina nismo dirali tu praksu, ali smo sad bili prinuđeni na to“, rekao je Vučić.

Ističe da daljnjeg poskupljenja još uvijek nema, nije planirana nikakva korekcija, ali da se ne isključuje ta mogućnost ukoliko se nastavi poskupljenje goriva i ostalih usluga.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм