Тема дана

Хаос у бањалучкој Градској скупштини

  • Извор: АТВ
  • 24.10.2023. 19:59

Сједница бањалучке градске скупштине поново је, по ко зна који пут, отказана. Одгођена је и прије него што је и усвојен дневни ред 24. редовне сједнице.

И ово засједање је почело са закашњењем нешто дужим од сат времена, одржан је само актуелни час, након којег је градоначелник предложио неколико додатних тачака дневног реда, а потом је услиједила једночасовна пауза. 

Предсједник градске скупштине Љубо Нинковић био је приморан распустити одборнике јер их се након паузе појавило само седам. Ово је непоштовање самог Града као институције, али и грађана рекао је Нинковић. 

"Пракса је нормална да одборници као одговорни људи, долазе на посао и раде свој посао - то је свагдје у свијету, поготово још одборник који је изабран од стране грађана, мана са друге стране је што одборник има ту врсту легитимитета да не можете ни плату, ни санкцију ни отказ ни било шта. Мјесто да то буде сатисфакција за већу одговорност и сви вас медији прате, то одборници користе као да су они једна врста бијелих медведа којима ништа не можете и када не дође на посао и када закасни и када не дискутује - он своју плату добијa", рекао је Љубо Нинковић, предсједник Скупштине Града Бањалука те додао:

"Хиљаду пута сам рекао да ми је жао због ове неодговорности, жао ми је због сивила које постоји у Скупштини града Бањалука, што народ не може да види разлику између оних одборника који су посвећени. Имате 10 одборника који од јутра до сутра, имате 10 одборника који ни једну сједницу није пропустио".

Већина неодговорних који свој посао не обављају како треба, заслужна је што данас нисмо урадили ништа што смо планирали, истакао је на конференцији за медије градоначелник Драшко Станивуковић. Станивуковић и Нинковић коначно су се усагласили у једном - да овакво понашање одборника се више не може толерисати и да јавност треба да зна о каквим појединцима се ради.

У једној од пауза градоначелник и предсједник скупштине покушали су да сазову преостале одборнике који су били по кафићима, ресторанима или још увијек на паузи. Какав је хаос данас владао најбоље говори разговор Нинковића и Станивуковића испред скупштинске сале. 

На предложеном дневном реду, који овог пута није усвојен, налазиле су се 34 тачке, међу којима Нацрт ребаланса буџета Града Бањалука за 2023. годину, као и неколико иницијатива за измјене регулационих планова, више тачака које се односе на закупе под посебним условима, те кадровска питања, као и Приједлог одлуке о измјенама и допунама Пословника Скупштине. Нови покушај сједнице биће сутра ујутру у 7 часова у нади да ће се одборници одазвати у довољном броју. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.