Usvojena odluka o zaduženju

I 20 dana nakon skupštinskog zasjedanja neizvjesna sudbina "Akvane“

  • Извор: Глас Српске
  • 22.07.2023. 09:40

Sudbina JP “Akvana” i njenih radnika i dalje je neizvjesna, jer ni 20 dana nakon usvajanja skupštinske odluke o kreditnom zaduženju za spas ovog preduzeća nije stavljen potpis na tu odluku.

Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković potvrdio je za “Glas Srpske” da se čeka rješenje za izradu novog pečata te da odluka, kojom je izglasan kredit za “Akvanu”, iako je usvojena, zbog toga još nije potpisana.

"Prema zakonu, u slučaju prijave nestanka pečata, on automatski postaje nevažeći. Isti dan uputili smo inicijativu Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske da nam, što je prije moguće, izdaju rješenje na osnovu kojeg ćemo pokrenuti izradu novih pečata, kako to zakon i propisuje“, rekao je Ninković. 

Stanivuković sa građanima ušao u Ninkovićevu kancelariju i iznio fotelju

Stanivuković sa građanima ušao u Ninkovićevu kancelariju i iznio fotelju

Kako kaže, svaki dan traži način da procedura bude ubrzana, ali i da ima razumijevanja.

Ninković je početkom jula predao inicijativu ovom ministarstvu da aktuelni pečati budu poništeni zbog postojanja mogućnosti njihove zloupotrebe.

Naime, pečati su bili u Ninkovićevom kabinetu, u koji je krajem juna gradonačelnik Draško Stanivuković ušao i promijenio brave te time Ninkoviću onemogućio pristup.

Direktor “Akvane” Svetislav Lazić rekao je za “Glas Srpske” da skupštinska odluka još nije sprovedena zbog famoznog pečata i potpisa koji su neophodni da bi ovo javno preduzeće bilo spaseno.

"Nadam se da će novac za opstanak 'Akvane' biti uskoro obezbijeđen. Da li će to biti iz nekih gradskih rezervi ili iz kreditnog zaduženja, nije nam toliko važno. Bitno nam je da sačuvamo preduzeće i da dug bude izmiren“, rekao je Lazić. 

GrO SP Banjaluka: Akvana važnija od Futura 2

GrO SP Banjaluka: Akvana važnija od Futura 2

Kako kaže, preduzeta su sva pravna sredstva da ne bi došlo do uzurpacije zemljišta. Pojasnio je da preduzeće “Novoteks”, koje je najveći povjerilac “Akvane”, ne želi zemljište nego novac.

"Osiguranje 'Novoteksu' da će mu dug biti vraćen je kroz zabilježbu na zemljište. Nadam se da će, po isplati duga, zabilježba biti skinuta i da ćemo nastaviti rad“, naglasio je Lazić.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je u petak da će o ovom problemu sljedeće sedmice održati konferenciju za novinare.

Advokat Stojan Vukajlović, koji zastupa “Novoteks”, rekao je za “Glas Srpske” da to preduzeće i “Akvana” sarađuju od 2010. godine.

"Sve vrijeme je plaćanje bilo sukcesivno, a 'Akvana' je povlačila više robe, nego što je plaćala. 'Novoteks' ne želi zemljište, nego sve vrijeme traži da bude isplaćen dug 'Akvane'. Prvo mora tačno biti utvrđen iznos tog duga“, rekao je Vukajlović.

Advokat

Stojan Vukajlović je rekao da je tokom svih ovih godina “Novoteks” imao razumijevanja, ali da je došlo do problema likvidnosti “Akvane”, zbog čega je “Novoteks” bio primoran da pokrene sudski proces.

"Prošle godine, kada je pokrenuto izvršenje i kada su blokirani računi, napravljen je sporazum da bi računi bili odblokirani i uplaćen dug. Računi su tada odblokirani, ali i pored toga opet nije bilo isplate“, dodao je Vukajlović. 

Naglasio da je suština da “Akvana” plati obaveze prema svim dobavljačima.

Nevrijeme uništilo dekoraciju u Gospodskoj ulici

Nevrijeme uništilo dekoraciju u Gospodskoj ulici


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)