ATV

Banjaluka

Ispred Hrama Hrista Spasitelja organizovano ukrašavanje vaskršnjih jaja

 • Izvor: ATV
 • 15.04.2023. 19:30

Uoči najvećeg praznika, tradicionalno bojenje jaja. U porti Hrama Hrista Sapsitelja u Banjaluci danas gužva.

„Poslije liturgije smo se rasporedili po ćoškovima, svaki sto ima jedan metod za šaranje jaja. Dekupaž, drugi način je sa flomasterima, a tete iz Kola srpskih sestara pokazuju najtradicionalniji način šaranje jaja voskom“, kaže Hilda Hrekes.

Najstarija tehninika bojenja jaja je voskom. Iz Kola srpskih sestara kažu su odabrali tu tehniku kako bi mališanima na zanimljiv način dočarali naše stare običaje. 

„Neka djeca uče, od malena se može naučiti i da to ide kroz život, da oni nekoga opet nauče dalje“, rekla ke Bosiljka Herbez, predsjednica Kola srpskih sestara.

Ova radionica namijenjena je djeci od dvije do osam godina. Mališani nisu krili oduševljenje, a potrudili su se da što šarenije ukrase svoja jaja. 

„Danas mi se baš sviđa ovaj dan zato što bojimo jaja.“

 „Ja ću napraviti Isus Hrist jaje.“ 

„To izgleda ovako, to je šaraljka, unutra se stavi vosak, zagrijemo na svijeću i onda šaramo.“ 

Vaskršnji piknik sa najmlađima postao je tradicija.Banjaluka je grad mladosti, poruka je gradonačelnika.

„Ono što je važno jeste da našim budućim generacijama ostavimo to zavještanje ljubavi prema Bogu, prema našoj tradiciji i vjeri, prema svemu onom što mi jesmo“, istakao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Porta Hrama Hrista Spasitelja danas je bila ispunjena smijehom, šarenilom i pjesmom. Građani sa radošću dočekuju praznik nad praznicima - Vaskrs.  

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Lovački saveti

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.