Предсједник Удружења за унапређење сигурности саобраћаја

Јаћимовић у АТВ јутру: Неуставно поскупљење паркинга ће казнити грађани на изборима

  • Извор: АТВ
  • 09.10.2023. 07:47

Ако је градска администрација у Бањалуци намјерно поскупила паркинг иако је знала да је правилник неуставан, то ће грађани казнити на изборима, поручио је у АТВ јутру Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење сигурности саобраћаја Републике Српске.

Он је коментаришући поскупљење паркинга у Бањалуци поручио да уколико Уставни суд ову одлуку прогласи неуставном, грађани ће моћи да покрену парницу, међутим, она ће да кошта.

"Било је буре око паркирања, односно да ли градска администрација има право да поскупи паркинг. Оно што је евидентно да је једна политичка партија Уставном суду поднијела апелацију и та процедура траје. Када Уставни суд буде донио одлуку да je доношење правилника од стране градске администрације неуставно и да се тај правилник поништава, тада ступају на снагу старе одлуке и старе цијене. Проблематично код ове одлуке је то да многи правници кажу да ретроактивност не може бити ни у овом случају и онда вам даје једну ненормалну ситуацију да је неко размишљао да свјесно иде у доношење правилник гдје ће грађани на основу тих цијена неуставних плаћати паркинг и тај доходак ће се слити у буџет града", каже Јаћимовић.

Он напомиње да процедура одлучивања Уставног суда траје минимално годину дана, а за то вријеме ће градска администрација убирати новац од грађана.

"Има правне могућности да се свако ко је користио паркинге обрати суду и покрене парницу. Сама процедура кошта 100 КМ и већини грађана се неће исплатити да покрене тај вид парнице, па долазимо до тога да је неко можда свјесно то урадио у градској администрацији, да свјесно иде да узме новац грађанима", каже Јаћимовић.

Он напомиње да ова одлука никако није смањила фреквенцију као што је градска управа најављивала и да овај проблем треба рјешавати на други начин.

"Администрација у два мандата када сам ја био одборник, радила је на смањењу саобраћајних гужви, односно да уведе трансверзалу кружних токова и градили су се нови паркинзи. Бањалука данас има огроман број возних јединица, а број паркинг мјеста није довољан. Ни у ком случају немамо довољан број паркинг мјеста за 90.000 регистрованих возила", рекао је Јаћимовић.

Пратите нас и путем Вибера