АТВ јутро

Како изгледају луксузни станови у Бањалуци и ко их изнајмљује?

 • Извор: АТВ
 • 26.01.2024. 09:42

Цијене квадрата и кирије у Бањалуци стагнирају, али нема назнака да ће падати. Посљедњих мјесеци највише смо говорили о продаји, а данас смо одлучили да провјеримо цијене изнајмљивања. Али не просјечних станова, него оних најлуксузнијих.

На сајтовима специјализованим за продају и изнајмљивање станова тренутно цијена најскупље кирије за четворособан луксузно намјештен стан износи 3.000 КМ. То би значило да је за годину дана потребно искеширати 36.000 КМ.

Међутим, то је најлуксузнији стан у понуди. Остали ништа мање луксузни коштају од 1.200 КМ до 2.500 КМ.

Како изгледа један такав стан и ко га изнајмљује провјерила је екипа АТВ-а. За АТВ Јутро говорила је Барбара Фабић из Факом некретнина.

"Када говоримо о становима који се изнајмљују, ентеријер је најважнији фактор који одређује цијену. Затим слиједи локација, али у посљедње вријеме све више и траженост паркинг или гаражног мјеста. Када су у питању овакви луксузни станови, овакве станове намијешта и опрема архитекта због што и диктира цијену стану", каже Фабић.

Стан који смо погледали је од 105 квадратних метара, четврти спрат, нова зграда и у стану нико није боравио. 

"Овај стан је изнајмљен за мање од шест сати. Када се узму у обзир сами луксузни станови, будући да су клијенти таквих станова странци који су директори неких фирми и којима фирме изнајмљују станове, период закупа је од неколико мјесеци до неколико година. У питању је четворособан стан, три спаваће собе, два купатила, један мали тоалет, кухиња, дневни боравак и балкон. Потребан је извјестан период да се овакви станови изнајме", каже Фабић.

Тако да су ријетки случајеви да појединци изнајмљују тако луксузне станове за живот.

Говорећи о цијени изнајмљивања и продаје, Фабић каже да све док се станови купују и траже, цијена неће опадати. Извјесно је само да цијена стагнира већ неко вријеме.

Пратите нас и путем Вибера

 • 19:52 Без коментара

  Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

 • 19:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Прича се

  Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

 • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

 • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

  ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.