ATV

Banjaluka

Ljekari UKC-a Srpske organizuju pregled pluća građanima

 • Izvor: SRNA
 • 23.05.2023. 09:35

Ljekari Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske organizovaće danas u Banjaluci javnu spirometriju, odnosno mjerenje plućne funkcije za sve zainteresovane građane, povodom Svjetskog dana borbe protiv astme.

Svim zainteresovanim građanima ljekari, specijalisti pulmologije i medicinsko osoblje Klinike za plućne bolesti izmjeriće plućnu funkciju, te pružiti odgovarajuće savjete shodno spirometrijskom nalazu, saopšteno je iz UKC-a, koji organizuje ovu akciju u saradnji sa farmaceutskom kućom "Providens".

"Ovakvim kampanjama fokusiramo se na značaj čistog vazduha, koji u sebi ne sadrži zagađenja, duvanski dim, opasne gasove i druge toksine koji mogu uticati na disajne puteve", navode iz UKC-a.

U saopštenju se navodi da kvalitet vazduha utiče na 100 odsto stanovništva i veoma je važan za osobe koje već imaju oboljenja pluća i disajnih puteva.

Širom svijeta bolesti pluća su među vodećim uzrocima smrti, dok ih se većina može spriječiti ili bolje kontrolisati u ranoj fazi, odnosno ako se otkriju na vrijeme.

Iz UKC-a su dodali da je bronhijalna astma hronično oboljenje koje se sve češće javlja kod pacijenata i nasljednog je karaktera, a spirometrija je jedan od načina da se otkrije poremećaj plućne funkcije i disanja.

Izjave za medije predviđene su u 13.00 časova u Parku Petar Kočić u Banjaluci.

Pratite nas i putem Vibera

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa našim Robertom Dacešinom._x000D_