Banjaluka

Nastavljena sjednica: Odbornici odlučuju o sudbini preduzeća „Akvana“

  • Извор: АТВ
  • 29.06.2023. 16:34

Nastavljena je vanredna sjednica Skupštine grada Banje Luke, a na dnevnom redu su odluke koje se odnose na spas JP „Akvana“.

Odbornici razmatraju Odluku o usvajanju elaborata o dokapitalizaciji preduzeća „Akvana“, ali i idejni projekat o restrukturiranju i konsolidovanju za održivo poslovanje ovog preduzeća.

Osim toga, gradski parlamentarci razmatraće i prijedlog odluke o novčanom ulaganju, ali i kreditnom zaduženju neophodnom za spas ovog preduzeća.

Na sjednici prisustvuje 21 odbornik. Sjednici prisustvuje i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Nezavisni odbornik Saša Lazić zatražio je svoje izuzeće i predložio Dijanu Ješić.

“Ja svakako imam određenu vrstu neprijatnosti zbog ovakvih pozicija. Ja brata svoga (Svetislav Lazić, direktor “Akvane”,op.a) nisam tamo birao, ni želio da bude. Tako da, ako se može staviti neko drugi od odbornika. Nije da ne želim odgovornost, ali ne želim da mi se ime provlači bespotrebno  ako može neki drugi odbornik. Ako ne može, ja sam tu, naravno”, rekao je Lazić.

Svoje  izuzeće je tražio i Saša Kondić, odbornik SPS-a. PDP-ov Dragan Milanović je rekao da je nepotrebno formiranje komisije za utvrđivanje stanja u JP "Akvana" doo Banjaluka.

Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a, ističe da će se na kraju dana vidjeti ko je htio a ko nije da se riješe problemi u "Akvani".

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je rekao da u “Akvani” postoje dugovanja prema više preduzeća.

“Mi se sa tim moramo suočiti. Priča se da smo mi založili zemljište, a to je izmišljena priča. Mi planiramo da obogatimo sadržaj, a ne da pravimo zgrade kako neki pričaju. Nemamo nijedan segment odgovornosti za ovu situaciju u kojoj se nalazimo, jer se borimo i trudimo se da spasimo preduzeće, kao što smo spasili Sokolski dom, Radnički univerzitet i slično. Vučem repove prethodnih sistema, rekao je Stanivuković.

Podsjećamo, nakon što je u utorak, 27. juna prekinuto zasjedanje, predsjednik Skupštine Ljubo Ninković jutros je zakazao nastavak sjednice.

“Danas ćemo riješiti pitanje Akvane uprkos brojnim opstrukcijama Draška Stanivukovića sa ciljem da gradsko zemljište preda tajkunima", rekao je Ninković ranije danas.

Usljed neizvjesne situacije zaposleni JP „Akvana“ su privremeno obustavili rad, a rukovodstvo preduzeća „Akvana“ apelovalo je na odbornike da na danšnjoj sjednici usvoje predložene odluke koje obezbjeđuju spas i opstanak ovog preduzeća.

“Ovaj skup naš je vapaj svim odbornicima u Skupštini Grada da usvoje predložene odluke za spas našeg preduzeća. Кao i svi, i radnici ‘Akvane’ i njihove porodice žive od ovih plata. U ‘Akvani’ su zaposlena 54 radnika, a osim toga angažujemo i sezonske radnike i svi oni zavise od ovog posla”, poručio je v.d. direktora JP „Akvana“ Svetislav Lazić.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.