Одборник у Скупштини града Бањалука

Пећанац: Субвенције су добре, али нам треба више вртића

  • Извор: АТВ
  • 09.07.2024. 18:07

Одборник СНСД-а у Скупштини града Бањалука Бојан Пећанац поручио је да су субвенције за вртиће добра ствар, али да је боље читаву ситуацију ријешити изградњом нових вртића.

"Поражавајуће је што у четири године није направљен ниједан вртић. Да сам могао одлучивати као одборник, не бих правио кружни ток који нам није допринио квалитетнијем животу. Да смо тих пет милиона КМ усмјерили у вртиће свима би нам било лакше. Радује ме најава предсједника Републике да ће се на Купусишту почети са изградњом вртића. Ми смо требали инсистирати да то буде већи број вртића. Субвенције су добра ствар, ићи у правцу изједначавања субвенција треба. Најбитнија ствар је изградња нових вртића. Тада имате ситуацију да родитељ неће да зависи од приватника који ће одлучити преко ноћи да повећа цијену за 100 КМ. Идемо у правцу изједначавања цијена, шта ћемо када изједначимо и цијена се преко ноћи повећа за 100 КМ? Један од начина да вас приватник не би уцјењивао је да са друге стране правите нове капацитете. Мислите да ће приватник дизати цијену ако види да има 500 слободних мјеста у државном вртићу? Приватници знају да нема мјеста и да могу да условљавају грађане", каже Пећанац и поручује:

"Субвенције су добра ствар, али нема довољно средстава у буџету. Зато је потребан ребаланс. Донијели су одлуку, рекли су да ће од првог у мјесецу повећати се субвенције на 100 КМ, али у буџету тренутно нема тих средстава".

Говорећи о предстојећем Колегијуму и редовној сједници, Пећанац истиче да су се надали да ће се расправљати о буџету.

"У протеклом периоду смо имали доста битних ствари на терену. Очекивали смо да ће једна од ствари о којој ће одборници расправљати бити ребаланс, али тога нема. Зашто, питаћемо градоначелника и градског менаџера. Велики број градова и општина око нас је већ усвојио ребаланс буџета за 2024. годину. Немамо информацију зашто то неће бити у Бањалуци. Ми смо прије три мјесеца усвојили приједлог ребаланса. У току прошле године је дошло до повећавања казни које сам иницирао и прикупљена су значајна средства, то је 100.000 КМ. Одржао сам први састанак са свим удружењима лица са инвалидитетом и спортским клубовима и усагласили смо се у једном. Када дође до ребаланса, уложићу заједно са клубом одборника амандман и увећаћемо ставку која ће њима помоћи у даљем функционисању. Пошто нема ребаланса, не можемо испунити то обећање. То је један примјер. Видјели смо да има бројних проблема у граду, од макадамских путева, до дјечијих игралишта.. То је немогуће урадити без ребаланса. Потребно је да се одређене ставке у буџету прошире, убаце нове. За неке политике које су покренуте нема више довољно средстава. Потрошена су средства јер су пробијени буџетски оквири. И даље чекамо на ребаланс, али и на консолидовани финансијски извјештај за 2023. годину. То је документ који тачно показује на шта су трошена средства у 2023. години", каже Пећанац.

Један од проблема за Бањалуку је и недостатак воде.

"Тешко је објаснити грађанима зашто баш они немају воде, а насеље преко пута нема. Најбоље је тражити одговор од градске администрације. Када добијете подршку грађана и преузмете вођење градом, очекује се да ријешите проблеме. Прошле године у Драгочају је била катастрофална ситуација. Грађани су ме позвали, направили смо протесте. Након два дана протеста, трећи дан су кажу имали најбољи притисак икада. Тешко је то објаснити да је то морало бити тако. Очигледно су они морали бити "закинути", да би неко други имао воду. Ако се побуните имаћете, ако не нећете. Разумијем високе температуре, постоји још одређен број резонских оправдања. Али не могу да схватим да у односу на прошлу годину нису могли ништа поправити", каже Пећанац.

Пратите нас и путем Вибера