Pregledano 7.378 pacijenata

Povećan broj pregleda u ambulantama banjalučkog Doma zdravlja

  • Извор: АТВ
  • 18.01.2022. 15:49

U periodu od 1. do 16. januara ove godine u Ari ambulantama u sklopu porodične medicine, pedijatrije i SHMP Doma zdravlja Banjaluka pregledano je 7.378 pacijenata, dok je u Kovid ambulantama obavljeno 1.952 pregleda.

Ovo je saopšteno danas iz Doma zdravlja Banjaluka, uz navođenje da se usljed pogoršane epidemiološke situacije koja je nastupila u posljednjoj sedmici decembra mjeseca protekle godine, a koja i dalje traje, drastično povećao broj pregleda u svim ambulantama ove zdravstvene ustanove

U ARI ambulantama porodične medicine svakodnevno radi po 13 timova gdje medicinsko osoblje dnevno obavi oko 500 pregleda lica suspektnih na Kovid-19, dok se u Kovid ambulantama na dnevnom nivou obavi oko 150 do 200 pregleda. Ove brojke su najveće od samog početka pandemije. 

U Banjaluci je, sa današnjim danom, 5.376 osoba pozitivnih na virus korona putem PSR i brzih antigenskih testova, koji su urađeni u akreditovanim laboratorijama.

Međutim, klinička slika kod omikron soja korona virusa je znatno blaža od svih dosadašnjih i bolest se lakše podnosi. 

Služba porodične medicine radi u 33 ambulante, na cijelom području grada. S obzirom da je veliki broj timova porodične medicine angažovan za rad u ARI i Kovid ambulantama preveliko je opterećenje na ostalim ambulantama porodične medicine. 

“Naše ambulante, gradske i prigradske, rade u dvije smjene, dok je u pojedinim ambulantama u seoskim područjima organizovan jednosmjenski rad. Zbog navedene preraspodjele u ARI i Kovid ambulante medicinskog osoblja iz svih naših ambulanti, ali i zbog opravdanog odsustva sa posla uzrokovanog obolijevanjem od Kovid-19, rad u svim ambulantama porodične medicine je izuzetno otežan, gotovo nemoguć. U Službi porodične medicine u redovnom procesu rada trenutno radi 65 medicinskih tehničara/sestara u jednoj i isto toliko u drugoj smjeni”, navedeno je iz Doma zdravlja.

U objektima Doma zdravlja se nalazi oko 70 telefonskih linija na koje pacijenti zovu, a u procesu rada je 65 medicinskih sestara u jednoj smjeni.

“Sama ta činjenica govori koliko, trenutno uspijevamo da zadovoljimo sve potrebe korisnika naših usluga. A pored javljanja na telefon medicinska sestra je u obavezi da obavi trijažu, previje pacijenta, aplicira IM ili IV terapiju i obavi još mnogo obaveza koje zahtijeva njeno radno mjesto.  Medicinski radnici su na izmaku snaga, korišćenja godišnjih odmora su im trenutno redukovana, a sve u svrhu pružanja što kvalitetnijih usluga našim korisnicima”, navode u saopštenju Doma zdravlja.

Oni još jednom mole građane za strpljenje i razumijevanje kako bismo iz ove situacije izašli što je moguće bezbolnije. 


  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок