BiH nije prestala biti ruta

Povećava se broj migranata koji borave oko autobuske stanice

  • Извор: АТВ
  • 16.10.2022. 19:12

BiH nije nikada prestala biti migrantska ruta, samo je njihovo kretanje bilo smanjeno. U posljednjem periodu to se mijenja. Kako bi došao do svog konačnog cilja, a to je Italija, Afganistanac Adula „zaglavio“ je u BiH. Želio bi preko Gradiške ući u Evropsku uniju, ali je sa graničnog prelaza nekoliko puta vraćen. Već mjesec dana je u Banjaluci, tačnije kreće se oko Autobuske stanice.

"Već mjesec dana sam sa dva prijatelja ovdje u Banjaluci. Želim da radim, a u Bihaću to ne mogu, to je samo kamp. Majka je ostala u mojoj zemlji, sama je, kada se snađem želio bih i nju dovesti u Italiju", kaže Adula, migrant. 

Adula je, kao i većina migranata koji svakodnevno prolaze Autobuskom stanicom u Banjaluci, neko vrijeme boravio u kampovima u Bihaću i okolini. 

Autobuska stanica u Banjaluci u posljednjem periodu postala je glavna ruta migranata. Međutim, samo ona prolazna, jer svima njima je cilj, kako kažu, dolazak do EU, prije svega do Republike Hrvatske. Noći provode, kako kažu, spavajući ispod drveta ili na klupi, ali u kamp u Bihaću više ne žele. 

Posljednjih dana se i do stotinjak migranata kreće u okolini banjalučke Autobuske. Nemire ne prave, a policija ih često obilazi. Međutim, osim sve većeg broja, primijećeno je da Autobuska stanica postaje mjesto njihovog okupljanja, a ne samo destinacija na kojoj se zadržavaju dok autobus koji im treba ne dođe na peron.

"Ima pojava koja se dešava u posljednje vrijeme a to je da se odjednom pojave odnekud. Mi ne znamo ni kojim su putem došlo, ni odakle, ni u koji će pravac. Jer mi nemamo mogućnost da to saznamo, osim ako ne izađu iz autobusa koji je došao, recimo iz Sarajeva. Dešava se da se na parkingu Autobuske ili na livadi odjednom pojavi 20, 30, 50 migranata koji su grupisani", kaže Sladomir Đurić, radnik autobuske stanice Banjaluka.

Nakon trenda pada broja migranata, posljednja dva mjeseca se njihov priliv povećava, potvrdili su i iz Granične policije BiH. Potvrđuju i sve veći broj zabilježenih krijumčarenja. 

"Sve je učestalije i krijumčarenje migrantima, posebno na područjima izvan graničnih prelaza, odnosno u graničnom pojasu, na teritoriji granične policije Orašje, Brod, Šamac, Gradiška, a od samog početka tu je i Zvornik", kaže Franka Vican, portparol Granične policije.

Od početka godine je čak 4.100 lica odvraćeno od nelegalnog ulaska u zemlju. I to najviše u posljednja dva mjeseca, kažu iz Granične policije BiH.

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.