Neispravne instalacije

Požar o kojem se ništa nije znalo: Banjalučki Vodovod ostao bez tri kamiona

  • Izvor: Agencije
  • 10.08.2022.20:02

Banjalučki Vodovod ostao je bez dva kamiona koja su potpuno izgorjela u požaru koji su prije nekoliko dana dogodio u Filipović polju u kojem se nalazi njihov Sektor održavanja. Vatra je ozbiljno oštetila još jedan kamion koji će se možda moći osposobiti, pa Vodovod u ovom trenutku na raspolaganju ima samo jedno vozilo staro 30 godina.

Sve to je za BL portal potvrdio direktor Vodovoda Banjaluka, Predrag Duduković, koji kaže da se požar dogodio prije pet, šest dana u popodnevnim časovima.

"Nakon parkiranja vozila portir je primijetio dim ispod haube kamiona. Pokušao je da ga ugasi vatrogasnim aparatima, ali nije uspio. Pozvao je i vatrogasce, ali je u međuvremenu jedan od kamiona potpuno izgorio. Vatra se prebacila i na okolna vozila, pa je djelimično izgorio još jedan kamion, dok je treći prilično oštećen, ali mislim da ćemo njega moći osposobiti”, objašnjava Duduković.

On tvrdi da se nije radilo o nemaru, već o nesipravnim instalacijama vozila od kojih su neka ušla u četvrtu deceniju.

"S obzirom na to da u Vodovodu devet godina nije kupljen nijedan kamion, desilo se ovo. Prosjek svih vozila je oko 20 godina u Sektoru održavanja na Filipović Polju. Upitne su instalacije, krpi se onako kako se može zakrpiti, ali ako je nešto preko 20 godina staro, jako je teško urediti da to stvarno bude kako treba“, kaže Duduković.

Uprkos takvoj situaciji, da nije bilo pitanja BL portala, javnost bi bila uskraćena za informaciju da je javno preduzeće od izuzetne važnosti za grad praktično ostalo bez dijela sredstava za rad. Jedino što se moglo vidjeti su dvije fotografije na zvaničnoj Fejsbuk stranici Vatrogasne brigade Banjaluka, od 5. avgusta, na kojima se vidi kako vatrogasci gase kamione Vodovoda.

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

Duduković, međutim, smatra da nije bilo potrebe da Vodovod obavijesti javnost o požaru, već je to, kako kaže, bila obaveza policije.

“Mi radimo svoj posao i nismo smatrali da je bitno da Vodovod o tome obavještava javnost. Obavještenje ne znači ništa, ako nema remećenja u vodosnabdvijevanju”, uvjerava Duduković.

Ujedno napominje da je preduzeće spalo na jedan, takođe stari kamion, kao i da su im u susret izašli prijatelji, koji su im posudili dva kamiona, da prevaziđu ovu situaciju.

,,Mi smo pokrenuli i završili proces nabavke novog kamiona i bagera, ali nismo još uspjeli da ih dobijemo. Rok isporuke je 90 dana, pa očekujemo da će stići do septembra. To je ono što smo mogli ove godine –  raspisali smo i završili tender, izabrali ponuđača i čekamo isporuku. Vidjećemo, nakon što nam stignu novi, opet će nam nedostajati tri kamiona, pa ćemo sljedeće godine dalje obnavljati. Ove godine smo toliko mogli“, zaključuje Duduković.

(BL-portal)