Projekat energetske efikasnosti

Renoviran banjalučki vrtić "Bambi"

  • 24.07.2018. 19:45

Mališanima u banjalučkom vrtiću "Bambi" zimi će biti mnogo toplije nego prije, a kada dođu ljetne vrućine, unutra će im biti mnogo ugodnije. U projektu energetske efikasnosti dobili su novu fasadu i stolariju. U sve je uloženo 130 hiljada KM.

Biće još takvih projekata. Predstavnici Fonda za zaštitu životne sredine i UNDP-a su potpisali ugovor o finansiranju vrijedan milion i po maraka. 

"Prosječna temperatura tokom zimskih mjeseci u prostorijama ovog vrtića iznosila je 17 stepeni. Nakon uvođenja mjera energetske efikasnosti, prosječna temperatura tokom zimskih mjeseci iznosi 22 stepena", kaže Suhrob Hošmuhamedov, zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a.

"Mi ove godine planiramo da operacionalizujemo "revolving" mehanizam finansiranja, dakle da obezbijedimo da se iz ušteda koje će ostvarivati realizacija ovakvih projekata, jedan dio sredstava vraćamno nazad u Fond da bismo imali mogućnost da u kontinuitetu finansiramo mjere energetske efikasnosti", ističe Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske.

U Srpskoj ima 700 objekata koji bi morali da budu energetski efikasniji. Većinom su u pitanju objekti javnih ustanova - škole, vrtići i zdravstvene ustanove.

"Ukupno su 32 projekta realizovana iz ovog projekta razvoja sistema energetske efikasnosti. To znači da je izvršena rekonstrukcija takvih objekata zamjenom krovnih konstrukcija, zamjenom stolarije i izmjenom fasade, odnosno utopljavanjem objekata", kaže Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Radove na vrtiću "Bambi" su finansirali Vlada Švedske i Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske.