Град на Врбасу

Скупља кафа у бањалучким кафићима

  • Извор: Независне
  • 10.02.2024. 09:39

У највећем граду Српске дошло је до поскупљења кафе у угоститељским објектима.

Цијене овог топлог напитка су више од 0,2 до 0,5 КМ по шољи, зависно од локала у који се одлучите сјести.

Изненађен новим цијенама био је и Марко Ј. који кафу пије у паузи између предавања у кафићима у близини кампуса.

"Искрено, нове цијене су ме баш шокирале. Иако је поскупљење од 20 или 30 фенинга, и на прву не дјелује много, ипак је значајно, поготово за нас студенте. Ми у току дана попијемо више кафа, а не само једну", каже он за "Независне новине".

Како истиче, иако је поскупљења очекивао, надао се да до тога неће доћи.

"Ово није први пут да кафа поскупљује откако студирам. У посљедњих неколико година цијена је расла неколико пута, ако се добро сјећам, а надам се да до тога више неће долазити", наводи он.

Игор П. казао је за "Независне новине" да је примијетио да је цијена кафе у кафићима порасла. 

"По мом мишљењу, ово је очекивано, с обзиром на то да овдје све поскупљује и не види се крај томе. Али, свакако да није оправдано. Ево, навешћу један баналан примјер колико је све отишло у крајност. Цијене кафе у појединим кафићима, бар што сам ја успио да примијетим, тек однедавно су почеле да се одређују по другачијим принципима", казао је Игор.

Како је рекао, у кафићу гдје свакога дана пије кафу, цијена продужене без ичега или кратког еспреса је 2,3 КМ, а цијена кафе са млијеком или шлагом је 2,5 КМ. 

"Можда то раде због поскупљења млијека, заиста не знам. Онда, у другом локалу гдје излазим, цијена свих врста кафе је 2,2 КМ или двије КМ", казао је Игор.

Горан Куртиновић, члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске "Хореца", потврдио је за "Независне новине" да је дошло до поскупљења овог топлог напитка.

"Ми сад у овом периоду сакупљамо средства да бисмо очували овај број радника које имамо, повећањем плате и заустављањем радника да не иду на сезонски рад. Кафа је најпродаванији производ у кафићима, те је преко ње најлакше доћи до новца који је потребан да се радник задржи", казао је Куртиновић.

Према његовим ријечима, угоститељи немају других начина осим да подигну цијене како би задржали раднике.

"Ово је само покушај да ми сачувамо наше раднике, много тога смо урадили, али није уродило плодом, та борба остаје сад на појединцима да покушавају разговарати са својим радницима како би их задржали", казао је Куртиновић.

Како је рекао, неки кафићи су већ подигли цијену, а неки ће у наредном периоду.

"Мислим да ће до краја маја у свим кафићима доћи до поскупљења од 0,3 до 0,5 КМ", казао је Куртиновић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм