Gradonačelnik Banjaluke

Slučaj "Ekvator": Sud potvrdio da je sa računa Banjaluke nezakonito skinuto dva miliona КM

  • Извор: АТВ
  • 16.11.2022. 17:05

Viši privredni sud u Banjaluci potvrdio je da je apsolutno ništava cesija na osnovu koje je „Ekvator“ d.o.o. preko druge povezane firme nezakonito sa računa Grada Banjeluke naplatio iznos od 2.030.169 КM.

"Sud je potvrdio ono što sam govorio prije godinu dana, a to je da je „Ekvator“ nezakonito skinuo dva miliona КM sa računa Grada na svoju fiktivnu firmu i time oštetio Grad Banju Luku. Moj tim i ja nastavljamo ovu bitku dok Gradu ne bude vraćen nezakonito uzeti novac“, poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

On je podsjetio da ovo nije jedina pravna bitka koju je gradska administracija dobila u borbi za povrat gradske imovine, navodeći slučaj Sokolskog doma, jednog od najvrednijih objekata u Banjaluci, koji je nedavno vraćen Gradu.

Кada je riječ o slučaju „Ekvator“, najnovija presuda je dokaz da je Grad Banjaluka od početka sa pravom pobijao rješenje o izvršenju Okružnog privrednog suda u Banjaluci, kao i spornu cesiju i ona će poslužiti kao dokaz u već pokrenutim postupcima s ciljem vraćanja ovih sredstava u gradsku kasu.

Naime, iako je Grad već u prigovoru na navedeno rješenje o izvršenju isticao da se radi o nezakonitim radnjama kojim su prava potraživanja prenesena sa firme „Ekvator“ na firmu „Banigo Građenje“ d.o.o Banja Luka, Okružni privredni sud to nije uvažio, te je odbio prigovor i iznos je prinudno naplaćen. Na ovo rješenje, Grad Banja Luka uložio je žalbu o kojoj do danas nije odlučeno.

Podsjećamo, riječ je o slučaju koji se vodio oko vlasništva nad zemljištem na kojem je izgrađena rejonska kotlovnica na Starčevici. Grad Banjaluka od marta ove godine aktivno preduzima pravne radnje u slučaju „Ekvator“ po čijoj je tužbi iz 2018. godine – Odlukom suda sa računa Grada povučeno 2.030.169 КM.