Градски одбор

СНСД Бањалука: Повељу "Почасног грађанина" додијелити постхумно генералу Талићу

  • 25.02.2024. 18:37

Градски одбор СНСД-а Бањалука за овогодишњи Кључ града са повељом "Почасни грађанин града Бањалуке" предлаже постхумно генерала Момира Талића, саопштено је из тог одбора.

У саопштењу се наводи да у вријеме када се Република Српска више него икад раније бори за опстанак српског народа очување својих граница, приједлог да генерал Талић буде постхумно одликован представља логичан избор.

"Генерал Талић много је задужио српски народ, Републику Српску и Бањалуку, те је ово само један мали чин како бисмо му исказали вјечну захвалност за његова несебична дјела у Одбрамбено-отаџбинском рату и за све што је учинио за свој народ", наглашава се у саопштењу.

Из Градског одбора СНСД-а указују да је генерал Талић личним потенцијалом, храброшћу, професионалношћу и умијећу и командовањем војним формацијама највишег ранга, у посебно сложеним ратним условима показао изузетност, лик и дјело српског војсковође, вође и човјека свог народа.

"За живота се залагао за слободу, јединство, наду и просперитет", додаје се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је као ратни командант Првог крајишког корпуса, најснажније војне оперативне групације Војске Републике Српске која је имала више од 120.000 војника, генерал Талић бранио и очувао западне дијелове Републике Српске од Брчког, укључујићи и Брчко, па све до Озрена, Влашића, Новог Града и Козарске Дубице.

"Исто тако, дао је кључну подршку опстанку српског народа на просторима Републике Српске Крајине, првенствено Кордуна, Баније и Западне Слаовоније", подсјећа се у саопштењу.

Из Градског одбора СНСД-а Бањалука указују и да је под вођством генерала Талића Први крајишки корпус извео је операцију "Коридор 1992" и тиме одблокирао српска подручја и народ западно од Брчког из оперативног и стратешког окружења од око милион људи, уз западне дијелове Републике Српске и цијелу Републику Српску Крајину.

"Операција `Коридор` имала је посебну емотивну и хуману димензију и повод за операцију и копнено спајање са Србијом. Након стравичне смрти 12 бањалучких беба због недостатка кисеоника генерал Талић донио је историјску одлуку за српски народ и покренуо је операцију `Коридор` захваљујући којој данас постоји Република Српска", истиче се у саопштењу.

Генерал Момир Талић рођен је 1942. у селу Пискавица код Бањалуке, а преминуо на ВМА у Београду 28. маја 2003. године.

Сахрањен је уз највише војне и вјерске почасти на породичном гробљу у Пискавици.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.