ATV

Banjaluka

Stanari Gajeve ulice bez alternativnog prolaza do zgrada

 • Izvor: Srpskainfo
 • 18.05.2023. 11:39

Završetkom radova u Gajevoj ulici, što bi trebalo da bude tek u novembru, gradonačelnik Draško Stanivuković najavljuje "potpuno novi ambijent i potpuno novu dimenziju“.

Ne bi bilo ništa tu problematično da je ljudima obezbijeđen alternativni put kojim mogu automobilom da dođu do svoje zgrade i normalno parkiraju. I da im je ranije najavljeno da će ulica biti zatvorena.

"Da se ulica zatvara prvo smo saznali u medijima, pa smo međusobno jedni drugima to javljali. Onda je na jednom ulazu osvanuo papir na kojem piše da od 11. maja počinje rekonstrukcija ulice i da vozila izvezemo sa parkinga prije nego što počnu radovi. Niko nije došao iz Grada da nam ranije to javi, da možemo da se organizujemo, možda bi se nekako snašli“, priča mještanka Gajeve ulice koja kaže kako su i ona i mnoge njene komšije ljuti zbog ponašanja nadležnih.

Uhapšen u tržnom centru - Poznati banjalučki lopov kod tužioca

Uhapšen u tržnom centru - Poznati banjalučki lopov kod tužioca

Priča kako im niko nije rekao gdje drugo da parkiraju automobile. Niko ih, kaže, nije pitao ni šta će biti sa bolesnim osobama i starijima iz njihovih zgrada koji svakodnevno nešto moraju da obave, a to mogu isključivo automobilom ili taksijem, jer ne mogu normalno da se kreću.

"Kada prekopaju cijelu ulicu, kako ćemo prići automobilima, gdje ćemo? Kako će bolesni i stari nešto da obave? Zašto niko nije došao da popriča sa nama?“, pita se ona.

Parking iza Gajeve ulice svakako je prepun i uvijek je gužva. Od kada je zatvorena Gajeva ulica, tamo je haos. Stanari ove ulice kažu da je tamo nemoguće ostaviti automobile jer nema mjesta.

U stilu: Maturant na konju dojahao na proslavu (VIDEO)

U stilu: Maturant na konju dojahao na proslavu (VIDEO)

"Ne možete da zamislite kolaps koji nastane u špicu. Ne zna se ko kuda ide“, kaže stanar Gajeve ulice koji svoj automobil parkira u garažu dolazeći iz pravca  koji još nije zatvoren, odnosno nema nikakve signalizacije i mašina. Ali, pitanje je do kada će to moći i šta kada se radovi zahuktaju, pa kompletna ulica bude prekopana.

Iz Grada je najvaljeno da će tokom radova biti omugućen prilaz stanarima i vozilima snabdijevanja do objekata koji imaju jedini prilaz sa zauzetog dijela puta. Nije objašnjeno kako.

I u radnjama takođe kažu da ih niko nije obavijestio da se ulica zatvara, niti im je rečeno gdje će vozila sa robom moći da dolaze i da li će imati prava i dalje da dolaze u Gajevu. Neki kažu da će parkirati kod "Palasa“, ali pod uslovom da nemaju puno toga da prenose.

"Oni sa 'Tržnice' imaju prilaz. Mi ćemo morati da parkiramo, na primjer, kod Kastela, pa da kutije nosimo u rukama do radnje. Biće nam to ozbiljan problem. I neshvatljivo je da nije bilo zvaničnog dopisa iz Grada da počinju radovi, da traju od tada do tada i da nam objasne da li će dostavna vozila moći da nam prilaze ili ne“, govore iz jedne prodavnice u Gajevoj ulici.

Uništena protivtenkovska mina u Doboju

Uništena protivtenkovska mina u Doboju

Iz Grada je najavljeno da će zbog radova u ovoj ulici do 11. novembra biti obustavljen saobraćaj. Za stanovnike te ulice, ovo je predugo za tako malu ulicu.

"Šest mjeseci za ulicu od nekoliko metara? Sve će da bude ispretumbano za to vrijeme. Od saobraćaja oko 'Tržnice' do parkinga kod Doma omladine“, kaže stanar Gajeve.

Gradonačelnik Draško Stanivuković koji je obišao ovu ulicu prije nekoliko dana poručio je kako će Gajeva ulica uskoro postati šetalište obogaćeno brojnim sadržajima i uljepšati izgled centralnog gradskog jezgra.

"Naš je stav da u užem gradskom jezgru zaista ne bi trebalo da se kreću i parkiraju automobili, te smo odlučili da izgradimo savremeno dizajniranu i najmoderniju pješačku zonu sa brojnim sadržajima“, rekao je on.

Zapalio se autobus iz Tuzle, putnici spaseni

Zapalio se autobus iz Tuzle, putnici spaseni

Riječ je o projektu vrijednosti milion maraka, a predviđena je zamjena vodovodnih, kanalizacionih i toplovodnih instalacija, te potpuno rekonstrukcija koja će Gajevu, iz klasične pristupne saobraćajnice pretvoriti u modernu i uređenu pješačku zonu sa pratećim sadržajima. Stanivuković je rekao da će rekonstrukcijom biti obuhvaćen potez od "Tržnice“ do Jevrejske ulice, te dio koji vodi do Trga Krajine. 

"Završetkom projekta centar grada dobiće jedan potpuno novi ambijent i Banjaluka će dobiti jednu potpuno novu dimenziju. Cilj nam je da u dogledno vrijeme rekonstrukciju uradimo i u Srpskoj ulici“; rekao je on.

Pješke u centar

Kako će biti riješeno pitanje saobraćaja za automobile? 

Stanivuković je rekao da su već preduzeti koraci kako bi započela izgradnja parkinga na prostoru Paskoline ciglane, "Zenita“ i kod "Tržnice“.

"Ideja je da parkirate kod Paskoline ciglane, 'Zenita' ili kod 'Tržnice' i da u centar grada dođete pješke. Osim toga, izrađujemo studiju javnog prevoza i zamišljeno je da svi sugrađani autobusom mogu doći u centar grada. Zagovaramo koncept urbane mobilnosti, jer želimo dati prioritet pješacima, biciklistima i javnom prevozu i na taj način zaštiti i našu životnu sredinu. Sa novim konceptom Gajeve ulice koji planiramo proširiti i na Srpsku ulicu i jednosmjernim saobraćajem kroz Ulicu kralja Petra I Karađorđevića dobićemo drugačiju, ali bolju Banjaluku“, rekao je on. 

Pratite nas i putem Vibera

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa našim Robertom Dacešinom._x000D_