Градоначелник

Станивуковић о санкцијама званичницима Српске: И Бањалука учествовала у организацији Дана Републике

  • Извор: АТВ
  • 14.03.2024. 20:20

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић био је на Тет-а-ТеТ састанку са Татјаном Трнинић у новој епизоди.

Бањалучки градоначелник Драшко Станивуковић рекао је поводом најновијих санкција које је америчко Министарство финансија увело званичницима Републике Српске а поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике да је и Град Бањалука учествовао у организацији прославе Дана Републике.

"Човјек мора бити спреман на велику жртву када се бори за велике циљеве и ја сам сигурно спреман за то. Прошао сам много прекршајних и кривичних пријава, мало ко је са оволико година имао овакве турбуленције. Нико ни у Европи са овако мало година није обављао овако важне функције“, рекао је Станивуковић.

Како каже, спреман је на већу жртву када је ријеч о општем плану, за српски народ.

"Бањалука је та која обиљежава Дан Републике и мој тим и ја смо дио организације тог Дана. У Организационом одбору су министри, предсједник Републике и Владе, али и Град Бањалука је дио организације. Био сам на дефилеу, на литургији, дочекивао Патријарха, као и сви други“, каже Станивуковић.

Станивуковић: Пристао бих на меч са Ђајићем, али...

Станивуковић: Пристао бих на меч са Ђајићем, али...

Станивуковић истиче да санкције које су уведене не треба да поколебају.

"Дан Републике је трајан и неупитан и без обзира ко шта споља мисли. Није нормално да нам неко брани да обиљежавамо Дан Републике, дан када је настала наша држава, наш Устав, и све оно што ми данас јесмо, то је линија испод које не идемо“, додао је он.

Градоначелник Бањалуке рекао је да стоји уз све људе који су у  организацији Дана Републике.

"Други нека нам суде и раде шта желе“, каже Станивуковић.

О суђењу Додику и Лукићу

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао коментаришући процес који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића да је за Републику Српску, за Бањалуку, за Дан Републике.

"Ја сам за то да се поштује оно што уради Влада и наш закон, без обзира што их неко на нивоу БиХ прекроји, поништи законе Републике Српске“, каже Станивуковић.

Станивуковић додаје да суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Српске Милошу Лукићу или било које суђење некоме на тај начин није нечија приватна ствар појединца него је то институционална ствар.

"Када се Додику или било коме другом буде судило за неке друге процесе - можемо говорити да је то лично и приватно“, додаје Станивуковић.

Станивуковић каже да, ако су закони и Устав подешени тако да када Скупштина усвоји нешто, предсједник Републике и директор Службеног гласника ураде свој посао и нађу се на оптуженичкој клупи због тога за њега то значи да је ова држава поништена ако пристанемо на то.

"Мени је важније од моје позиције да сачувамо установе и институције јер ако то имамо сваки човјек на тој позицији може нешто да вриједи и његов глас и став, без тога ништа не вриједи“, каже Станивуковић.

О кандидатури за градоначелника

Коментаришући односе и дешавања у опозицији на нивоу Републике Српске, али и у ПДП-у, партији из које долази, Станивуковић каже да је у животу и политици све релативно, "ниједан успјех није коначан ни неуспјех фаталан“.

Говорећи о кандидатури за градоначелника Бањалуке на сљедећим изборима Станивуковић каже да имам вјеру да ће он бити тај који ће испред ПДП-а бити кандидован за ту функцију.

"Ја имам вјеру да ћу за неких годину дана бити опет овдје као нови и стари градоначелник“, рекао је.

Када је ријеч о превирањима, Станивуковић каже да је на крају важно шта буде.

"Ово су само процеси који се дешавају и унутар ПДП-а и унутар опозиције, и на политичкој сцени који мене кале и јачају. То су ствари које политички морате проћи“, каже Станивуковић а у случају да не буде кандидат за градоначелника Бањалуке, актуелни градоначелник каже: "То је све живот.“

Како каже, поштује органе партије из које долази и није "дјечачић који ће, ако не добије 'своју играчку' рећи да прави своју странку“.

"Морате бити храбри да водите унутарстраначке борбе“, поручује Станивуковић.

Када је ријеч о сукобима унутар опозиције, па и свађама са дојучерашњим најближим саборцима Станивуковић каже да никоме ружну ријеч није упутио.

"Ако се Црнадак препознао у томе што сам рекао да је опозиционо кокодакање узалудно и доприноси оној другој страни више него било чему другом - ја сам му се извинио ако се он препознао у томе, нисам мислио ни на кога појединачно, ја волим те термине. Људима знам рећи опрости, нисам се свађао. Ја сам добио много тешких ријечи, али сам одговарао филантропски, као човјек човјеку“, додао је Станивуковић.

Како каже, оптужен је да није довољно помогао Јелени Тривић у изборима али истиче да је она освојила велики број гласова управо у Бањалуци коју он води.

"То је нечије право. Нисам одговарао, хтио сам да се сједне и разговара. То су неке њихове политичке платформе. Опозиција дуго није водила неки велики систем и неће да разумију вашу позицију. Ако неко каже у политици да је спреман да вас уништи, да сте смеће, ђубре...“, рекао је Станивуковић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)