Banjalučki komunalci kreću u trku za kaznama

Stanivuković traži više kazni

  • Извор: АТВ
  • 16.11.2022. 19:33

Banjalučki komunalci kreću u trku za kaznama. Apsurd je to što je komunalna policija od gradonačelnika Draška Stanivukovića dobila nalog o obaveznoj mjesečnoj normi za izdavanje prekršajnih naloga.

U nalogu stoji:

"Izdavanje minimalno 35 prekršajnih naloga mjesečno i to 32 po Odluci o bezbjednosti saobraćaja i 3 prekršajna naloga u skladu sa ostalim odlukama.

- Obavljanje minimalno 2 komunalno-inspekcijska nadzora dnevno vezano za nadzore po Odluci o reklamiranju na teritoriji Grada Banja Luka". 

Zašto se pribjegava ovim metodama i da li će komunalci biti kažnjeni ukoliko ne ispune zadatu normu, od gradonačelnika odgovor nismo dobili. Iz nadležnog odjeljenja vrlo šturo saopštenje. 

"Predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju svoj posao obavljaju u skladu sa Zakonom, te su u obavezi da vrše kontrolu, te da ukoliko utvrde nepravilnosti izdaju prekršajne naloge u skladu sa Zakonom. Ne može se znati unaprijed koliko će biti izdato prekršajnih naloga, jer to zavisi od prirode posla", poručuju iz Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Banjaluka.

I baš zbog toga nije jasno otkud ideja za ovim nalogom i kako će policajci odraditi ono što im je naređeno.  Radi se o lošem rukovođenju rada, poručuju iz MUP-a Srpske. 

"Ili rukovodioci ne poznaju metode i stilove rukovođenja, ili su izvršioci takvi da opstruišu rad. Dovodi do toga da komunalna policija na kraju mjeseca ako nije imala dovoljno evidentiranih prekršaja obilazi gradska naselja koja imaju problem sa parkiranjem vozila, naročito u večernjim satima i fotografišu i pišu kazne stanarima koji su vozila tu morali parkirati iz nužde", kaže Goran Amidžić, načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja MUP-a Republike Srpske.

Mobing policajaca - tako ovaj potez karakterišu iz skupštinske većine.

"Ja sam jutros razgovarao sa nekoliko komunalnih policajaca i oni su zaista rekli da to neće u praksi biti moguće. Znači ovo nije u skladu sa Zakonom. Ovo je jedan mobing, prije svega nad komunalnim policajcima, a onda i atak na građane Banjaluke", kaže Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Ovo je samo još jedan u nizu apsurda od strane banjalučkog gradonačelnika. Nedavno su građani ismijali uvođenje policije za pse čiji je zadatak da komunalci kontrolišu da li psi imaju povodac, brnjice i slično.