Predsjednik Skupštine grada Banjaluka

Talić: Brinuti o zaposlenima u pozorišnoj umjetnosti

  • 26.03.2019. 13:57

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić izjavio je danas da Međunarodni dan pozorišta treba posvetiti glumcima i svim zaposlenim u pozorišnoj umjetnosti, kako bi oni maksimalno bili stavljeni u prvi plan i da bi se vidjelo kako žive i kakav status imaju u kulturi.Talić je istakao da pozorište ne čini samo scena, već i ljudi, o kojima treba najviše brinuti.

On je najavio da će danas posjetiti sva pozorišta na području Banjaluke i razgovarati o problemima sa kojima se suočavaju.

Nakon posjete Narodnom pozorištu Republike Srpske, Talić je rekao novinarima da će grad nastojati da, u skladu sa nadležnostima, ponudi određene modalitete za rješavanje problema ovog pozorišta.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je da je danas razgovarano o problemima institucionalne kulture i o tome kako grad Banjaluka može da pomogne da se uspostavi što bolja saradnja između grada i ovog pozorišta.

"Zadovoljni smo odgovorima i samim dolaskom gospodina Talića u Narodno pozorišta i nadam se da će od ovog imati koristi i grad i Narodno pozorište", naveo je Novaković.

On je istakao da je Narodno pozorište Republike Srpske trenutno među tri najznačajnija pozorišta u regionu.

Novaković je najavio za 1. juni otvaranje Teatar festa, koji će trajati do 9. juna, dodajući da banjalučka publika razumije i voli to što radi Narodno pozorište i da ono, zbog toga, ne smije da je iznevjeri.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Vladimir Đorđević najavio je za sutra premijeru predstave "Zločin i kazna" po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

On kaže da je riječ o klasičnoj predstavi, te da će publika uživati u tradicionalnom pristupu.

"Predstava traje tri sata sa pauzom i publika treba da bude spremna za cjelovečernji događaj i da se osjećaju prijatno", naveo je Đorđević.

Talić će danas posjetiti i Dječije pozorište Republike Srpske, Gradsko pozorište "Jazavac", "Dis" pozorište, Studentsko pozorište i Pozorište "Roda".

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta, 27. mart se obilježava kao Svjetski dan pozorišta od 1961. godine.

Тагови: