Акција за кориснике јавне кухиње

"Умјетност која никоме не треба" 8. маја у Бањалуци

  • Извор: АТВ
  • 09.04.2024. 13:43

Необична хуманитарна аукција „Умјетност која никоме не треба“ биће поново одржана 8. маја, у бањалучком Дому омладине, ради прикупљања средстава за рад бањалучке јавне кухиње. Организатори најављују још забавнији догађај и позивају све компаније да у њему учествују куповином радова и предмета са јединственом позадинском причом.

Аукција умјетничких дјела и предмета који никада нису искориштени, имају ситне недостатке или је њихова сврха с временом испуњена, први пут је одржана прошле године. Одазив умјетника и посјетилаца позитивно је изненадио и саме организаторе, па ново издање долази као непланиран, али природан корак.

„Концепт акције, атмосфера на догађају и износ који је прикупљен наишли су на врло позитивне реакције свих страна, па је већ тада било мноштво питања 'Kад ћемо ово поновити'“, открива Ненад Боснић, аутор романа „Тросвијет“ и један од организатора, 

„Kако инфлација наставља да отежава рад јавне кухиње, са Удружењем грађана Мозаик пријатељства договорили смо одржавање још једне 'Умјетности која никоме не треба'. Тропик и Мој маркет су поново уз нас, овај пут и као покровитељи догађаја, а желимо позвати све друге бањалучке компаније да нам се јаве и откупе неке од предмета. Тиме бисмо сакупили још више средстава за јавну кухињу, а купци би добили дјело са јединственом причом које би обогатило њихове просторије или било оригиналан поклон пословним партнерима“, наводи он.

Визуелни умјетници Наташа Коњевић, Теа Јагодић и Миле Мићић, фотографи Александар Чавић, Томас Дамјановић и Борислав Брезо, колективи попут издавачке куће Имприматур и позоришта Јазавац те многи други већ су потврдили поновно учешће. Друга „Умјетност која никоме не треба“, међутим, донијеће и нова имена, више креативних праваца те још динамичнији садржај.

Музичарка Андра Kидо, учесница и модераторка првог издања, сада је дио организацијског тима. Управо музика ће ове године бити заступљенија, јер ће Андра Kидо поклонити премијеру свог сингла „Бесмртан“, што је само један од новитета.

„Музичари су сада присутнији, од бендова Сопот и Револт до репера Данзе. Захваљујући удружењу Девета димензија имаћемо и много стрипова, Теодора Радивојевић ће нам донијети плес, а студио Отхер Сиде ће се побринути да до краја вечери неко добије нову тетоважу. Учешће су потврдили и модни креатори Марко Фехер и Станкица Стојановић те брендови Уникат, Kотка, Пузла Дизајн, Змијање Дизајн... а у потрази смо и за умјетником који би на лицу мјеста цртао портрете посјетилаца“, најављује она, 

Одазив креативаца је већ сада велики, али организатори поручују да и даље има простора, посебно када се ради о мање популаризованим умјетничким изразима. Адресе за све заинтересоване учеснике, донаторе и посјетиоце су Фејсбук и Инстаграм странице догађаја. 

„Надамо се да ће наши суграђани у своје календаре одмах уписати 8. мај, али и да ће нам се јавити домаће компаније. Вјерујемо да је ово јединствена прилика за друштвену одговорност у којој сви заиста добијају“, поручују организатори.

Прва „Умјетност која никоме не треба“ одржана је 5. јула 2023. године, када је учествовало више од 30 појединаца и колектива, а посјетиоци су за њихова дјела издвојили тачно 5.002 KМ, које су одмах прослијеђене бањалучкој јавној кухињи. И други пут ће се догађај одржати у Дому омладине, док ће техничку подршку пружити ААП Електроник. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм